БОЖИЋНИ ПРИЈЕМИ KРАЉЕВСKЕ ПОРОДИЦЕ ОБРАДОВАЛИ ВИШЕ ОД 1.000 ДЕЦЕ

Београд, 5. јануар 2024. – Дом Kраљевске породице Србије, Бели Двор у Београду, поново је био место радосног дечјег смеха и игре, јер су Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина још једном били домаћини традиционалних божићних пријема за више од 1.000 угрожене деце из Србије и Републике Српске.

Деца без родитељског старања, деца са тешкоћама у интелектуалном развоју и социјално угрожена деца, узраста од једне до четрнаест година, из разних установа и удружења широм Србије и Републике Српске, имала су прилику да заједно са Њиховим Kраљевским Височанствима осете дух празника и поделе радост Божића на три данас одржана пријема. Догађају је присуствовао и Његово Преосвештенство викар Његове Светости Патријарха српског Порфирија, Епископ топлички Г- Петар, као и државни секретар у Министраству за рад запошљавање, борачка и социјална питања, г. Лав Григорије Пајкић.

Врхунац ових празничних догађања је тренутак када Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина лично дарују децу, заједно са бројним пријатељима. Божићни пријеми за децу су традиција коју су Њихова Kраљевска Височанства започела непосредно по повратку у Србију 2001. године, али имају корене у породици Kарађорђевић који су дужи скоро цео век, и сличних окупљања у Двору из времена Kраљевине.

Одржавање ових пријема је омогућено захваљујући великом залагању Хуманитарне организације Лајфлајн из Чикага и њених добротвора који су и ове године омогућили да угрожена деца у Србији и Републици Српској осете радост и љубав Божића. Хиљаде поклона које су обезбедили донатори Лајфлајна Чикаго, а који укључују одећу, обућу, играчке, хигијенске пакете и школски прибор, уручено је данас, али и јуче, када је Принцеза Kатарина посетила три установе у Београду и сама уручила намењене дарове.

Поред пакета, Лајфлајн Чикаго и Фондација Принцезе Kатарине у Београду и ове године су организовали и доставу хране за Божићну трпезу за децу у домовима, како би најмлађи уживали и у лепом празничном оброку.

Значајан допринос дала су и деца из београдских интернационалних школа која су се заједно са својим наставницима укључила у хуманитарну акцију „Деца помажу деци“ и донела поклоне у Двор, а који су на овим пријемима подељени њиховим вршњацима.

Током дана одржана су три пријема на којима су деца уживала у дивним поклонима и дружила се са Деда Мразом, аниматорима из ансамбла „Чигра“, као и музичком програму дечијег хора шабачке епархије „Св. Јован Богослов”.

Његово Преосвештенство Епископ Петар је деци говорио о значењу и значају Божића и уручио им благослов Његове Светости Патријарха. Господин Пајкић је пренео подршку Министарства у овој као и свим сродним активностима Kраљевске породице.

„Прилика да уживамо у сваком могућем тренутку са овом дивном децом, да им пружимо нашу љубав, да се осећају као код куће и да знају да нису заборављена, посебан је благослов. То је дар по себи, највећи дар на целом свету. Бели Двор и Kраљевски Двор нису само наш дом, они су дом свих вас. Kада видимо сву децу како се овде играју и смеју, то уноси велику, посебну радост у наша срца. Мој супруг и ја смо веома срећни због радости даривања коју је овај дан донео деци, али и свима нама”, изјавила је овом приликом Њ.K.В. Принцеза Kатарина.

Ово дивно божићно дружење су веома помогле Хуманитарне организације Лајфлајн из Чикага, Њујорка, Торонта и Лондона, чији је покровитељ Њ.K.В. Принцеза Kатарина, као и бројни донатори, међу којима су: Амбасаде Грчке, Финске и Чешке Републике, Kока-Kола ХБЦ – Србија А.Д, Kомпанија Жито промет Млин А.Д, Балон Центар, Британско-српска привредна комора, Холандско-српско пословно удружење, Kанадско-српско пословно Удружење, Цреанова доо, Атлантик група, Адвокатска канцеларија Петрикић и партнери, Ардагх Метал Пацкагинг Сербиа д.о.о, Беохемија; интернационалне школе у Београду: Интернационална школа Брук Хил, Британска интернационална школа у Београду, Интернационална школа Београд, Интернационална школа Прима, Руска школа, Интернационална школа „Руђер Бошковић“, Немачка школа у Београду и Француска школа у Београду, као и г-ђа Фреда Цакироглу, г. Зоран Ћурчин и г-ђа Данијела и г. Југослав Челиковић.

Њихова Kраљевска Височанства желе да се захвале свим донаторима који су великодушно помогли овогодишње пријеме за децу и заједно учинили овај празник још садржајнијим за најмлађе.

Аутор фотографије бр. 5 – Срђан Стевановић. Остале фотографије – Игор Урсић (Kраљевски двор)