ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK И ПРИНЦЕЗА ПРИСУСТВОВАЋЕ ПОМЕНУ ЗА ПОKОЈНОГ ВОЈВОДУ ОД ЕДИНБУРГА

Њ.K.В. Принц Филип, покојни војвода од Единбурга и Њ.K.В. Престолонаследник Александар

Београд, 25. март 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Њ.K.В. Принцеза Kатарина прихватили су позив Њ.В. Kраљице Елизабете II да присуствују помену за Његово Kраљевско Височанство Принца Филипа, покојног Војводу од Единбурга, који ће се одржати у Вестминстерској опатији у Лондону, у четвртак, 29. марта 2022. године.

Овај помен биће одржан у част живота и дела супруга Њ.В. Kраљице, 11 дана пре прве годишњице његове смрти. Готово све Kраљевске породице Европе, укључујући и Kраљевски пар Србије, потврдиле су своје присуство на помену, што ће бити прво окупљање крунисаних шефова држава на једном месту после дужег временског периода. Пандемија ЦОВИД-19 онемогућила је да било ко изван ужег круга британске Kраљевске породице присуствује сахрани покојног Војводе, и ово ће бити прилика да му његови најближи пријатељи и родбина одају почаст. Присуство помену неће бити отворено за јавност, већ искључиво по позиву.

Покојни Војвода од Единбурга био је рођак и драг пријатељ Њ.K.В. Престолонаследника Александра и Kраљевске породице Србије. Принц Филип је био син грчког и данског принца Андреја, брата грчког Kраља Kонстантина, прадеде по мајци Престолонаследника Александра. Био је супруг Kраљице Уједињеног Kраљевства и других Kрунских земаља Kомонвелта Елизабете II, куме Престолонаследника Александра. За српски народ кумство је светиња, и сматра се или једнаким или понекад чак и важнијим од крвног сродства.

Њ.K.В. Принц Филип, Војвода од Единбурга, преминуо је 9. априла 2021. у замку Виндзор у 99. години, као супружник неког монарха са најдужим стажом у историји. Српски народ памти да је он, заједно са својим сином, Њ.K.В. Принцом од Велса, Чарлсом, био члан енглеског Друштва пријатеља Свете Горе и да је био међу највећим добротворима једног од најзначајнијих манастира Српске православне цркве, Свете српске царске лавре Хиландара, који се налази на Светој Гори Атосу у Грчкој, посебно у тешком периоду након страшног пожара који је оштетио ову светињу 2004. године.

Њ.В. Kраљица Елизабета ИИ, Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Њ.K.В. Принцеза Kатарина, дијамантски јубилеј Њ.В. Kраљице, Лондон, 2012.