БРОЈНЕ АКЦИЈЕ, ПРОЈЕКТИ И МАНИФЕСТАЦИЈЕ

Факултет за машинство и грађевинарство из Краљева и у текућој академској години организује бројне акције иманифестације и реализује значајне пројекте и тако избија у сам врх високошколских установа у земљи.

Факултет је потписао уговор о пословно-техничкој сарадњи са кинеском компанијом “PUNAI doo Kraljevo“ која послује у саставку кинеске компаније “PRCO“. Уговором је озваничена будућа сарадња Факултета и ове реномиране компаније која је водећи кинески произвођач ватросталних материјала, а тренутно реализује припреме за покретање производње у погонима некадашњег краљевачког Магнохрома.

Уговор са директором компаније “PUNAI doo Kraljevo“, г. Фан Јунлингом, потписао је декан Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву проф. др Миле Савковић. Потписивању уговора претходио је састанак на којем су представници кинеске компаније представили своје пословне и развојне планове у Србији, а одржана је и презентација о образовним и научним резултатима и капацитетима Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву, као и обилазак факултетских лабораторија. Оцењено је да се уговором отвара простор за сарадњу кроз реализацију разних видова наставе, стручних пракси, стипендија као и размену знања и искустава у области истраживања и развоја.

            Компанија Inmold  из Пожеге је, у име дугогодишње врло успешне пословно-техничке сарадње, поклонила Факултету за машинство и грађевинарство у Краљеву  машину за бризгање пластике. Машину је, декану Факултета проф. др Милету Савковићу уручио Горан Јанковић, власник компаније Inmold. Према речима проф. Савковића, овај поклон ће значајно допринети потпунијем и практичнијем образовању студената ФМГ Краљево у области технологија и алата за прераду пластичних маса.

На Факултету је одржано друго по реду такмичење под називом „Колико је јак твој мост?“, на којем су се ученици средњих школа такмичили у прављењу мостова од шпагета. На такмичењу је ове године учествовало 12 екипа из Краљева, Чачка, Крагујевца, Ужица, Јагодине и Косовске Митровице, а све екипе су показале добро знање, креативност и умеће.

Прво место освојила је екипа под називом „Forte ponte”, коју су чиниле ученице Техничке школе из Чачка, смера архитектонски техничар. Њихов мост издржао је рекордно оптерећење од 186.1 килограм. Друго место заузела је екипа „Јагодина 1“, Електрограђевинске школе „Никола Тесла“ из Јагодине, а трећа је била екипа „МТШ 2“, Машинско-техничке школе „14. октобар“ из Краљева. Прве три екипе, чији су мостови на тестирању издржали највеће оптерећење, награђене су пригодним наградама.

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу, поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, уручена су признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу. Међу добитницама овог значајног признања за научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у претходној години, била је и др Снежана Ћирић Костић, ванредни професор Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву.

Живомир Миленковић