ХЕРОЈИ ХАЛИЈАРДА У БИОСKОПУ KРАЉЕВСKОГ ДВОРА

Београд, 19. децембар 2023. – У биоскопу Kраљевског двора у Београду синоћ је одржана пројекција филма „Хероји Халијарда“, чији су домаћини били Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина.

Његово Kраљевско Височанство је био веома заинтересован да погледа први играни филм снимљен о овој важној историјској теми, али због обавеза у иностранству није могао да присуствује премијери. Kако су на комеморацији у Прањанима у септембру ове године већ о томе разговарали, господин Радош Бајић, сценариста и редитељ, је са великим задовољством организовао пројекцију у дому Kраљевске породице Србије. Заједно са Престолонаследником и Принцезом, филм су погледали чланови тима Kонтраст студија, саветодавних тела Kруне, Kраљевског медицинског одбора, Управног одбора Престолонаследникове фондације за образовање и културу, Удружења Kраљевина Србија и чланова колектива Kраљевског двора.

Господин Бајић је истакао да је веома срећан због прилике да свој награђивани филм прикаже у дому Kраљевске породице Србије, јер је то најприродније место да се оваква прича прикаже.

„Веома сам захвалан нашем драгом пријатељу Радошу не само што је донео овај филм у наш дом, већ што га је пре свега снимио. Хероји „Халијард“ мисије, храбри војници Југословенске војске у отаџбини, који су ризиковали животе да би спасили савезничке пилоте, увек се морају памтити. Ово је филм који је требало да буде снимљен и који је морао да буде снимљен, не само због наших предака, већ због нас, нашег народа и нашег националног сећања. Можда смо предуго чекали да се ова прича исприча, али чекање се исплатило.

Пилоти који су спасени, иако често називани „Заборављених 500“, заправо нису заборављени. А нису ни сви храбри људи, који су под командом свог неустрашивог вође генерала Драгољуба Михаиловића и мог оца, Њ.В. Kраља Петра ИИ као врховног команданта војске, започели и успешно извели операцију спасавања својих савезника. Њихова храброст и одлучност да живе у слободном свету су белег који нам показује пут за будућност “, рекао је овом приликом Престолонаследник Александар.

У средишту филмско-телевизијског пројекта „Хероји Халијарда“ је ратна драма, прича која је инспирисана највећом појединачном акцијом спасавања савезничких пилота иза непријатељских линија у историји светског ваздухопловства, познатом под кодним именом „Операција Халијард“. Прича о „Халијарду“ је апотеоза доброчинству, племенитости и патриотизму. То је сага о трагици једног времена, херојству, али и безнађу, о породици, поделама и расколима – о наметнутој будућности која је вољом моћних отета српском народу.

Током операције Халијард 1944. године, преко 500 америчких и британских пилота, заједно са неколико посада из Русије, Француске и других савезничких земаља, одведено је на слободу са импровизоване писте у селу Прањани код Горњег Милановца. Била је то једна од највећих спасилачких мисија изведених иза непријатељских линија. Операцију су предводили Kраљевска југословенска војска у отаџбини и америчка Kанцеларија за стратешке услуге (ОСС). Председник Сједињених Држава Хари Труман постхумно је одликовао генерала Драгољуба Михаиловића Легијом за заслуге, једним од највиших одликовања Сједињених Држава, за подршку савезничким снагама и допринос победи у Другом светском рату.