ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK: НАПАДИ НА СРБЕ НА KОСОВУ МОРАЈУ ДА ПРЕСТАНУ

Београд, 23. јануар 2023. – Поводом константних нових напада снага такозване „државе Kосово“ на Србе који живе у нашој јужној покрајини, Њ.K.В. Престолонаследник Александар даје следеће саопштење:

„Са великом тугом и узнемиреношћу сам примио вест да су Срби који у изузетно тешким условима живе на Kосову и Метохији, поново на удару бруталности и насиља од стране институција такозване „државе Kосово“. И није реч само о нападима, од којих се последњи догодио данас, већ и о сталном игнорисању неопходности и обавезе обезбеђивања основних, фундаменталних услова који би омогућили Србима да имају нормалан живот у миру.

Данас су снаге РОСУ пуцале на аутомобил са двојицом Срба. Јуче су Албанци напали петнаестогодишњег дечака. Пре неколико недеља, на Бадњи дан, нападнуто је неколико српских младића који су само желели да испоштују традицију и обичаје нашег народа за велики празник. Сваки пристојан човек на свету мора да се запита – да ли Срби на Kосову имају право на живот?

Не можемо да останемо неми на жртве нашег народа који покушава да живи на својим вековним огњиштима. Они желе само оно што свака особа на овом свету заслужује – прилику да воде нормалан, миран живот на месту где су њихови преци живели вековима. А ово основно људско право је Србима на Kосову стално угрожено од стране институција у Приштини. Много пута сам у претходном периоду посетио Kосово и Метохију и видео бол нашег народа. То је нешто што се не сме толерисати. Нико не може нити сме да ћути када животи и добробит наших људи изнова и изнова бивају угрожени.

Апелујем на све чланове међународне заједнице да прекину ово бесмислено насиље и да не остају неми на патње српског народа. Ти поносни људи су толико пропатили, бранећи своје право да живе на месту које је било, јесте и увек ће бити у срцу сваког припадника нашег народа, на месту на коме је наша земља створена и које представља суштину нашег духовног бића. Ово мучење невиних људи и ово безумно насиље морају да престану сада!“, изјавио је Престолонаследник Александар.