Слава Двор

Kраљевска породица Kарађорђевић свечано је прославила своју славу Светог Андреја Првозваног. У дворској Цркви посвећеној овом светитељу најпре је служена литургија којој је начелство патријарх српски господин Порфирије. После чега је у плавом салону краљевског дворца патријарх је пресекао славски колач.

Резању славског колача присуствовали су поред породице и владике СПЦ: Јоаникије, Андреј, Исихије, Јеротеј, Стефан, иИгњатије,Пахомије, Јован, Иларион, Доситеј, Сава, Алексеј. Присутан је виио и игуман Хиландара Архимандрит Методије са манастирским братством. Поред њих били су и високи представници осталих верских заједница као и чланови саветодавних тела круне: крунског већа, савета и кабинета.

У свом говору патријарх је истакао да је дом Kарађорђевића први дом у Србији и кад они славе слави цео српски народ.
Породица Kарађорђевић овај празник поштује још од времена Првог српског устанка кад се Kарађорђе заветовао Св. Андреју 1806. и на тај дан ослободио Београд од Турака.
За славу овог светитеља узео је краљ Петар I док је као кнез живео на Цетињу. До тад су Kарађорђевићи славили стару Kарђорђеву славу Св. Kлимента папу Римског.

Јевђа Јевђевић