20 ГОДИНА ПОДРШKЕ ОБРАЗОВАЊУ – НАГРАДЕ ЗА НАЈБОЉЕ МАТУРАНТЕ 2022.

Београд, 30. јун 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и његова Фондација за образовање и културу наставили су традицију награђивања више од 600 најбољих матураната из Србије и Републике Српске за изузетне академске резултате постигнуте у средњој школи. Ове године обележавамо 20 година од када је 2002. године организован први пријем и додела награда најбољим средњошколцима.

У духу традиције својих предака, Њ.K.В. Престолонаследник Александар је основао Фондацију за образовање и културу, са циљем да пружа подршку младима. Престолонаследник Александар је, заједно са сарадницима и партнерима, посвећен унапређењу образовања и академског истраживања у Србији, као и решавању проблема одлива младих и талентованих људи из земље.

Уместо традиционалне церемоније, каква је била организована у Белом Двору пре почетка пандемије ЦОВИД-19, на којој су матуранти имали прилику да се лично упознају са Њ.K.В. Престолонаследником Александром, овогодишња јубиларна додела награда је, као и претходне две године, организована онлајн, а похвалнице и поклони за матуранте упућени су њиховим школама.

Њ.K.В. Престолонаследник Александар честитао је најбољим ученицима успех, као и њиховим наставницима и родитељима који су томе допринели, и пожелео им срећу у даљем школовању. „Жеља нам је да вас мотивишемо да наставите даље, јер образовање је најважније. Морате да наставите да радите на свом образовању и да се усавршавате. Пре свега, због вас и ваше будућности, али и због добробити целе наше земље.

Србији и Републици Српској су потребни добро образовани, паметни млади људи. Само помоћу знања наша отаџбина може да напредује и да се развија. Ви сте наши будући лидери, они који ће наследити ову земљу од нас. А нашој земљи је потребно да останете овде“, рекао је Престолонаследник Александар.

Његово Kраљевско Височанство се захвалио министрима просвете Србије и Републике Српске, Њ.Е. г-дину Бранку Ружићу и Њ.Е. г-ђи Наталији Тривић, на подршци коју надлежна министарства традиционално пружају. Посебно се захвалио корпорацији НЦР, спонзору ове манифестације, као и Линк групи која и ове године додељује 40 стипендија за своју престижну ИТ академију. Његово Kраљевско Височанство је такође веома захвалан Историјском архиву града Ужица и Архиву Републике Српске у Бањалуци на великој подршци.

Видео овогодишње свечаности можете да погледате уживо у четвртак 30. јуна 2022. у 17 часова на YоуТубе ЛИНKУ хттпс://yоуту.бе/Беп2еп5лцо8

или на Фејсбук страни Престолонаследника Александра – хттпс://www.фацебоок.цом/Престолонаследник.Александар

Видећете кратки видео о 20 година традиције доделе награда најбољим матурантима, као и обраћања Њ.K.В. Престолонаследника Александра, Њ.Е. г-дина Бранка Ружића, министра просвете, науке и технолошког развоја Њ.Е. г-ђе Наталије Тривић, министарке просвјете и културе Републике Српске, г-ђе Бојане Васиљевић, извршне директорке НЦР-а за људске ресурсе за регион Источне Европе, др Валентина Kулета, председника Линк групе и др Владимира Цмиљановића, српског научника и председника компаније Сwисс Роцкетс АГ.