Бешеновска приношења

Фрушкогорски манастир Бешеново обележио је летњу славу Свете мученике Кирика и Јулиту 28. јула 2019. године светом архијерејском Литургијом и доделом признања победницима овогодишњег, петог по реду, конкурса духовне поезије Бешеновска приношења.

Свету архијерејску Литургију у новом манастирском храму посвећеном Светим архангелима Михаилу и Гаврилу служио је Његово Преосвештенство Еписком сремски г. Василије уз саслужење епархијског свештенства, јеромонаха Митрофана, сабрата манастира Бешеново, и јеромонаха Лукијана из манастира Ђипше у молитвеном присуству многобројних верника.

После свете Литургијем епископ Василије је преломио славски колач домаћина славе протојереја-ставрофора Мирослава Јосимовића из Манђелоса,

Под крошњама столетних липа у потри манастира задужбине краља Драгутина Немањића (13. век) владика Василије и архимандрит Арсеније (Матић), игуман Бешенова, уручили признања и награде учесницима овогодишњег песничког конкурса на којем је учествовало 107 песника из Србије, Републике Српске, Црне Горе, Аустралије, Немачке, Словеније, Хрватске и Бугарске. Песникињи из Новог Сада Сунчици Радуловић Торбици за песму Студеничко врело припала је прва награда – Бешеновска повеља.

Друга награда припале је Аћиму Тодоровићу из Власенице, Бранославу М. Вуковићу из Берана и Витомиру Стевановићу из Добоја. Добитници треће награде су Мир Ковач из Невесиња, Иван Гаћин из Задра, Бранислав Гвозденовић из Врбаса и Срба Такић из Власотинаца. Жири (песник Благоје Баковић, председник, архимандрит Арсеније и победници претходна четири конкурса) похвалио је и 17 песника. 

После уручења признања и награда песници су казивали своје стихове, а затим је представљена поетска збирка Осам векова нашех Христаништа у којој су сабране све песме које су учествовале на овогодишњем конкурсу. У музичком делу програма представио се женски хор из Краљева.

текст и фотографије: Славомир Војиновић