Да ли ће Србија ускоро постати Краљевина?

Ово више није само питање из анкета већ питање које ће се ускоро вероватно наћи на дневном реду српског парламента.
Први корак на том путу званично је направљен синоћ, у недељу 27. новембра, када је завршено прикупљање потписа за измену чланова Устава Србије, којим би се изменило државно уређење, и то из Републике у Краљевину Србију.
Да ли је овај корак успешно направљен видећемо када се у наредним данима преброје потписи.
Предлагач је имао веома тежак задатак да прикупи 150.000 потписа за само седам дана. Када се узме у обзир да није постојала озбиљна кампања, те да је све рађено ентузијазмом углавном младих људи, цела иницијатива добија још више на значају.
Примера ради, политичким странкама је потребно 10.000 потписа да изађу на изборе, за прикупљање потписа намају временског ограничења, па смо опет често сведоци да је за многе партије тај број потписа недостижан.
У случају да се прикупе потписи, шта даље?
У року од 30 дана, председник парламента мора да закаже седницу на којој ће се тај предлог размотрити. Након разматрања приступа се гласању. Потребно је да 126 посланика,  односно већина од 250 посланика, колико броји Скупштина Србије, гласа за прихватање предлога.
Ако резултат гласања у Скупштини буде позитиван формира се одбор који заједно са предлагачем формулише текст питања који ће бити изнет на изгласавање народу кроз форму референдума.
Референдум би био последњи корак на путу „крунисања“ Србије.
А какав је став народа по питању обнове Монархије?
Магазин „Недељник“ је заједно са агенцијом „Нинамедие“ у јуну ове године радио велико истраживање „Колико је грађана Србије за успостављање монархије“.
Истраживање је спроведено у периоду од 10. до 17. јуна, телефонским анкетирањем на репрезентативном узорку од 1.000 испитаника на територији Републике Србије. На питање како би гласали када би се одржао референдум о увођењу монархије, 26 одсто грађана гласало би „за“.
Опет треба напоменути да је овај резултат анкете без кампање и да би се свакако резултат променио ако би се о овој теми водила озбиљнија јавна полемика.
Председник Народне иницијативе Предраг Марковић изјавио је да верује у младе људе који стоје иза ове Народне иницијативе и у свој народ, те да ће се „наћи довољно памети и разума, да председничких избора 2017. године и не буде“.
Као кључни разлог за обнову монархије у Србији Марковић наводи економски разлог. Како је рекао, председнички избори из буџета коштају као и 32 године одржавања целог дворског комплекса, који је иначе културно добро.
Сматра да председник Србије не може у пуној мери да обавља своју функцију, јер мора да води рачуна о бирачком телу, о странкама, о онима који су га предложили, а да је монархија далеко јефтинија и ефикаснија.
Што се тиче краља, он је спреман.
Престолонаследник Александар ИИ Карађорђевић крајем августа дао је интервју за „Краљевске новине“ у коме је изјавио:
„То зависи од воље народа. Основни принцип уставне монархије је да краљ представља симбол народа, а Влада да управља њим. Краљ симболизује јединство, стабилност и континуитет. Земљом управљају премијер и његов кабинет. Ја сам спреман уколико је народ.“

А каква је воља народа, видећемо ускоро…

пише: Милан Богојевић