Дани Српске свештене царске Лавре манастира Архангела Михаила на Михољској превлаци

Православно спортско друштво Света Србија и Друштво српских домаћина приређују Дане Српске свештене царске Лавре манастира Архангела Михаила на Михољској превлаци код Тивта, Бока Которска.

Веома је извесно да је још апостол Павле ту проповедао Јеванђеље, а да је његов ученик апостол Тит иза Салоне, устројио Цркву у области данашње Боке. Наша предања бележе да је апостол Павле проповедао код Кистања и у манастиру Крки, око Омиша, код Требиња, односно путовао је нашим приморјем и са ученицима боравио на Михољској превлаци, где је оставио неизбрисив траг.

Након ратничких успеха Стефана Немање и пада Константинопоља у латинске руке, стекли су се услови за успостављање нове Српске архиепископије. Када је Свети Сава постављен за архиепископа у Никеји 1219, уз помоћ свог брата Стефана Првовенчаног, успоставља архиепископију у Жичи са још десет епископија српског језика. Међу њима прва по части била је Зетска епископија. У време Стефана Првовенчаног одређен је византијски манастир светог Архангела Михаила на Превлаци за седиште Зетске епископије. Добро се памти улога Манастира у учвршћивању Хришћанства међу Србима.

Након шест векова и страдања обновљен је монашки живот, а покренута је обнова манастирског храма светог Архангела Михаила.

Будући немерљивог значаја Михољска превлака заслужује опсежну најаву.


Notice: Тема без comments.php је застарело почев од издања 3.0.0 и тренутно не постоји алтернатива. Молимо вас да укључите шаблон comments.php у својој теми. in /home/kraljevske-novine.rs/www/wp-includes/functions.php on line 3970

Затворено за коментаре.