Додела Вукових награда

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић говорио је 05. 02. 2019. на додели Вукових награда, које Културно-просветна заједница додељује појединцима и установама за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном простору.

Од како је 1964. установљено ово признање, само одабрани појединци и институције имали су ту част да се назову добитницима.

“Током претходних 55 година лауреати Вукове награде обухватали су разноврсну плејаду ванвременских извођача, стваралаца и мислилаца. Они су дошли у наше животе као носиоци и творци изузетних културних промена. Због тога, утицај који ова награда носи одјекује много даље од зидова ове просторије, она раскида стеге конвенционалног, побуђује дух и распламсава машту”, рекао је министар Вукосављевић.

Вукову награду су добили народни уметник Предраг Живковић Тозовац, филмски уметник Божидар Зечевић, привредник и мецена културе Милутин Игњатовић, музички уметник  Смиљка Исаковић, вајар и сликар Лепосава Милошевић Сибиновић и вајар, сликар и графички дизајнер Мирко Мркић Острошки.

Награда је припала и Народној библиотеци „Ресавска школа“ из Деспотовца, драмском писцу и редитељу Братиславу Петковићу, „Политикином забавнику“ и професору Филолошког факултета Бошку Сувајџићу.

„Сваки од лауреата, на свој начин, имао је храбрости да се датом културном и друштвеном контексту супростави својим оригиналним концептом, да унесе промену и иновацију у једнобразну свакодневницу” рекао је министар и додао „Промена захтева искру, али такође и дисциплину да се однегује та искра, да јој се помогне да ојача уместо да просто сагори и избледи“, јер, како каже министар, ово није награда која се додељује за тренутно надахнуће и моменат инспирације, већ потврда континуитета и вредности.

На предлог жирија за додељивање Вукове награде, Извршни одбор Културно-просветне заједнице Србије донео је једногласну одлуку о добитницима Изузетне Вукове награде.

То признање су добили књижевник Перо Зубац, Митровачка гимназија (Сремска Митровица) и Пољоприврдена школа са Домом ученика „Соња Маринковић“ (Пожаревац).

Говорећи о променама које су друштву донели донели добитници награда, министар је истакао њихове заједничке особине.

„Да би до промене контекста дошло, сама смелост није довољна. Промена изискује посвећеност – делање, отвореност, чинити невидљиво – видљивим“, рекао је министар и закључио да су управо су културни и јавни ствараоци, награђени овогодишњом Вуковом наградом, светао пример таквих подстицаја – независног простора између личне рефлексије и јавног притиска.

Жири за додељивање Вукове награде радио је у саставу: Академски сликар Момчило Антоновић, књижевник Милован Витезовић, историчар Жарко Димић, музички уметник Урош Дојчиновић, музички уметник Бора Дугић, књижевник Селимир Радуловић, филолог оријенталиста Дарко Танасковић, проф. др Елизабета Ристановић, редитељ Живорад Ајдачић и сликар Радован Трнавац Мића.