Ексклузивни интервју за Краљевске новине, прве монархистичке новине у Србији, са Његовим Краљевским Височанством Принцом Филипом поводом венчања са његовом будућом супругом Даницом Маринковић

Ваше краљевско височанство јавност има утисак да сте Вашу будућу супругу вешто крили све до свадбе Вашег рођака принца Ђорђа. Да ли су у праву или једноставно нисте били на мети новинара и фотографа?

Наша љубав и веза родиле су се под специфичним околностима. Веома брзо схватили смо да имамо много тога заједничког. Једино што нас је раздвајало од наше жеље да будемо заједно била је дистанца градова у којима смо живели. Свакодневном комуникацијом отварале су се нове теме о којима смо разговарали и тако су се повезивала наша интересовања у области уметности, историје, традиције литературе.. . Разговор би трајао дуго и ту се сасвим природно родила а жеља за поновним сусретом.
Након тога наши заједнички сусрети би се десили у европским градовима попут Венеције, Париза где је Даница живела, и морам да признам да нас романтичан контекст у којим бисмо се нашли није оставио равнодушним. Желели смо да сачувамо нашу интиму од радозналих погледа медија.

Можете ли да нам кажете како и када сте се упознали са г-ђицом Даницом Маринковић? Да ли је то била љубав на први поглед, или… ?

Заправо, једног јесењег дана приликом вечере организоване на Краљевском Двору, упознао сам девојку коју ћу ускоро моћи да назовем својом супругом. Била је то љубав на први поглед. Даницом сам био опчињен, видео сам девојку поред себе какву сам читав живот тражио. Образована, беспрекорно васпитана, лепих манира, елегантна и са израженим сензибилитетом – магично ме је привукла. Градили смо везу на чврстим темељима, постављали изазове и кроз оптимизам гледали на сваку ситуацију која је пред нама. Ништа нам није било тешко јер смо обоје тежили остварењу истих заједничких планова. Позитивна енергија коју обоје имамо била је и остала кључ успеха наше везе.

Краљевска венчања увек изазивају велику пажњу код народа, интересантни су сви детаљи од обичаја који ће се испоштовати, па до хране и наравно званица. Можете ли да нам откријете неке детаље свадбе?

Венчање као симобол наше љубави постаје нови период у нашим животима. Наша визија брака се састоји од тога да утемељимо наше заједништво и да зрело приступамо свим дужностима и обавезама које нам предстоје и да на чврстим основама настављамо да чувамо углед Српске Краљевске породице Карађорђевић. То је наш дуг према нашим прецима.
Припреме су у току и теку беспрекорно, сјајан тим са Двора нам помаже у свим организационим моментима. Очекујемо доста званица, из земље и региона, из иностранства и других светских и европских краљевских породица. Постоваћемо српску традицију и посебно се радујемо чину црквеног венчања.

Када су новинари најављивали претходне две свадбе Ваших рођака принца Михаила и принца Ђорђа увек су правили нека поређења са енглеском принцезом Кејт Мидлтон. Лично ме то вређа јер није много времена протекло од када су Срби имали једну велику, можда и највећу краљицу у историји. Мислим на Вашу прабаку краљицу Марију.  Верујем да за Вас већ јеста али да Даница у српском народу може да постане нова краљица Марија? 

Наше поштовање традиције и оданост пореклу природно су донели жељу да наше венчање буде омаж венчању Краља Александра и Крајице Марије одржаним 06.јуна 1922 године у Београду. Истраживали смо о њиховом бескрајно интересантном животу, и венчању које је било спектакуларно а уједно и последње Краљевско венчање са ових простора уприличено све до нашег. Наше венчање ће чинодејствовати Патријарх Српски господин Иринеј, према коме имамо велико поштовање.

Краљица Марија била је веома посебна а уједно једна од најлепших жена свог времена, волела је уметност, подржавала уметнике…Мојој Даници је такође живот обележен уметношћу. Расла је уз оца уваженог ликовног уметника Цилета Маринковића. Завршила је уметничке студије и Паризу и Славистику на Сорбони која јој је омогућила да спозна нашу историју, културу, традицију. Посебно је изучавала српски језик који беспрекорно познаје. Магистрирала графички дизајн у Лондону. Уметност је кључ њеног сензибилитета, и сигуран сам да ће бити вољена у народу баш као што је била моја прабака Краљица Марија.

Да ли након венчања планирате да живите у Србији?

Већ годинама напорно радим управљање активима у области финансија у Лондону. Веома сам посвећен послу, амбициозан сам, и желим да напредујем тако да велики део свог времена проводим на послу. Уједно се трудим да пратим Даницин сензибилитет и огромну стваралачку енергију једне уметнице. Даница је графички дизајнер по професији и уметница, магистрирала је на Универзитету за Уметност у Лондону на „Челзи“ колеџу за уметност и дизајн има своју мрежу познанства у области уметности и дизајна и користи Лондон као неисцрпну инспирацију и поглед на своје стваралаштво. У том правцу ће се наставити наш живот у Лондону за сада, упркос нашој великој жељи да се вратимо у Србију и живимо у Београду, и надамо се да ће нам се та жеља убрзо остварити.

Иако је интервју везан за Ваше венчање, ипак не могу да Вас не питам за идеју Монархије. Верујете ли да Србија у догледно време може постати Краљевина Србија?

Ја верујем у демократију, али ако нас народ изабере повратак Монархије онда би тако требало бити.
Лично сматрам да би уставна Монархија била сјајна идеја за нашу земљу. Шта све уставне Монархије имају слично? Дуготрајну стабилност и просперитет. Ја бих ишао и мало даље и рекао да би Србија имала велику корист ако би усвојила контитутивну Монархију са социодемократским системом. Баш као што чине наши Скандинавски пријатељи : Норвешка, Шведска и Данска и тиме постали рангирани као најсрећније земље за живот на свету. Монархија доноси стабилност, понос и идентитет нацији, док социодемократија даје избор и моћ појединцу. Једно друго допуњују што помаже да се избегну замке комунизма или чистог капитализма. Желим оно што је најбоље за Србију.

Имамо обичај да на крају сваког интервјуа замолимо саговорнике да пошаљу поруку по својој жељи читаоцима „Краљевских новина“. Шта би Ви желели да поручите нашим читаоцима?

Србија је сјајна земља, иако смо прошли кроз вишегодишњу неизвесност и нестабилност. Желим светлу будућност нашој прелепој земљи и народу и учинићу све што је у мојој моћи да то остварим. Ја сам поносан Србин који је пронашао веома посебну и лепу српску девојку, и волео бих да поручим да је љубав је рецепт за превазилажење свих животних препрека.

аутор: Маја Ковачевић