Гојковић присуствовала обележавању Дана рођења бана Јосипа Јелачића

Београд, 16.10.2021 – Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић, у име председника Републике Србије Александра Вучића, присуствовала је свечаности поводом обележавања Дана рођења бана Јосипа Јелачића у његовој родној кући у Петроварадину, једног од четири празника хрватске заједнице у Србији, и том приликом истакла да је његова кућа истински симбол жеље да се допринесе очувању традиције и културе хрватске националне мањине у Србији.  

„Данас још једном потврђујемо не само нашу чврсту жељу да чувамо културно наслеђе, већ и опредељење да градимо боље односе и разумевање између српског и хрватског народа“, напоменула је министарка културе.

Гојковић је указала на важност успостављања мостова сарадње и бољег разумевања у име заједничке будућности имајући у виду да је реч о народима који вековима деле исти животни и културни простор уз уверење да се само дијалогом, чувајући мир и стабилност, може учврстити поверење између два народа, при чему Хрвати у Србији, као и Срби у Хрватској, имају значајну улогу.

„Поштујући сопствени идентитет, Србија истовремено поштује и право свих других народа на њихов идентитет и неговање различитости. Управо водећи се принципом равноправности и једнакости свих наших грађана, без обзира на националну и верску припадност, Србија је конкретним потезима и корацима показала да жели и настоји да решава питања од важности за хрватску заједницу“, нагласила је министарка културе и додала да су припадници хрватске мањине грађани Србије и имају и уживају сва права у складу са законима наше земље.

Гојковић је подсетила на чињеницу да су сви нивои власти Републике Србије подржали откуп и обнову родне куће бана Јосипа Јелачића, старе скоро три века, једне од најлепших примера градње у барокном стилу у Новом Саду из 18. века, која је након 75 година враћена хрватској заједници.

„Република Србија је на основу договора председника Александра Вучића и тадашње председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић, обезбедила средства и помогла откуп. Тиме je на најбољи начин исказана брига за очување места од посебне важности за хрватску националну мањину у Србији“, навела је министарка културе.

Гојковић је подвукла да је Министарство културе и информисања и ове године пружило значајну подршку пројектима и програмима хрватске националне заједнице те да су средства опредељена за укупно 14 пројеката којима се унапређују неговање културе и традиције, савремено стваралаштво и информисање.

„Поменула бих да је држава помогла у очувању хрватског одељења основне школе у Бачком Брегу, проширењу мреже профила у школама на хрватском језику, оснивању Лектората на хрватском, обнови Дома културе у Таванкуту. Истовремено, подржавамо наставак пројекта изградње Хрватске куће у Суботици, као и оснивање центра у којем ће се налазити више институција и где ће се одржавати културне манифестације“, рекла је Гојковић поручивши да ће Република Србија наставити активну сарадњу са Хрватским националним већем, како по питању очувања културног наслеђа, тако и решавања инфраструктурних и других важних питања, што представља заједничку обавезу у циљу очувања суживота и наставка међусобног поштовања.

Прес служба Министарства културе и информисања