Интервју са проф. др Сретом Ногом

Издавачка кућа Глас Србије је издавач часописа „Краљевских новина“, који успешно шири свој тираж већ годину дана. У нашем часопису, забележили смо разговоре са најзначајнијим академским личностима 21. века, тим поводом разговарамо и са проф. др Сретом Ногом.

Краљевске новине:

-Поштовани проф. др С. Ного,

На вашу иницијативу формира се интенационални правни тим који жели да поднесе тужбу против НАТО алијансе, због деловања осиромашеног уранијума током бомбардовања Југославије. Какав је Ваш став о томе?

Одговор: На самом почетку истичем да на питања одговарам као иницијатор оснивања и председник међународног правног тима, који има задатак да поднесе тужбу не против НАТО алијансе, јер ни један међународни правни акт не предвиђа њихову одговорност, већ против држава чланица које су учествовале у бомбардовању наше земље. Овај тим су образовали професори, адвокати и правници који су свесни несагледивих негативних последица изазваних НАТО бомбардовањем.

Краљевске новине:

-Ко је у том правном тим и коме ћете поднети све тужбу?

Одговор: Правни тим сачињавају професори правних факултета разних специјалности, адвокати и један део правника из земље и иностранства. Оно што ме посебно радује и охрабрује је чињеница да сваким даном из иностранства добијамо подршку од великог броја интелектуалаца. Последња је стигла из Азербејџана, где сам учествовао на једној међународној научној конференцији.

Краљевске новине:

-Који су захтеви те тужбе, накнада материјалне штете или помоћ у лечењу оболелих грађана?

Одговор: И једно и друго. Дакле, накнада материјалне и нематеријалне штете и лечење оболелих грађана. Оно што треба да знају ваши читаоци, то су појединачне тужбе наших грађана који су имали несрећу да оболе од малигних болести које су последица НАТО бомбардовања.

Краљевске новине:

-Да ли сарађујете са проф. др. Даницом Грујичић из Удружења „Здрава Србија“, која је тврди да је НАТО 1999. године учинио екоцид у Србији?

Одговор: Професорку Даницу Грујичић сам лично три пута звао и нудио сарадњу. Чак и када је примана у Свесловенску академију наука упућен јој је такав позив. Она игнорише наше позиве јер мисли да само тужба коју покрене Влада може имати успех. Ја сматрам другачије.

 

Краљевске новине:

Можемо приметити да је академска елита Србије дубоко забринута због повећања броја страних војних база, енормног раста војних буџета, непоштовања споразума о ограничавању наоружања, па и због праксе употребе силе уз заобилажење Савета безбедности УН.
Да ли смо по Вашем мишљењу на ивици избијања новог Светског рата?

Одговор: Не делим ваше мишљење „да је академска елита Србије дубоко забринута због повећања броја страних војних база, енормног раста војних буџета, непоштовања споразума о ограничавању наоружања“ …. из простог разлога јер нешто и не примећујем да упућују критике таквој пракси. Нажалост, бројни „интелектуалци“ су постали подмитљиви са малим новцем.

Тешко да ће доћи до новог светског рата, јер то би значило уништење цивилизације, а дубоко верујем да таквих усијаних глава нема у свету.

 

Краљевске новине:

-Као истакнути научни радник у области права, можете ли нам рећи свој став поводом најављење Уставне промене у области правосуђа?

Одговор: Оне су катастрофалне, на још један перфидан начин судска власт се ставља на маргине друштвеног одлучивања, што се прикрива тобожњим залагањем да судије саме себе бирају???

Краљевске новине:

Какав је Ваш став о очувању КиМ у саставу Републике Србије и Ваше стручно мишљење које кораке треба предузети у том правцу?

Одговор: Бојим се да је створена клима у свету, а таква клима се ствара и у Србији, да ће проблеми КиМ бити решени онако како то одлуче САД. Оне су јасно рекле да је КиМ самостална држава.

Краљевске новине:

-Свакодневно се суочавамо са урушавањем српског националног идентитета. Како га очувати?

Одговор: Седамдесетих година прошлог века у студији „Како разбити СФРЈ или је приближити НАТО“ речено је да код српског народа треба убити национални понос. Доста се на томе постигло, а и данас се на томе ради. Морамо покушати да вратимо национални понос српском народу.

Краљевске новине:

Како да данас у двадесет првом веку дефинишемо српски национални интерес?

Шта би требало да су нам приоритети а шта циљеви?

Одговор: То је тема за један нови разговор.