ИЗЈАВА ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИКА АЛЕКСАНДРА ПОВОДОМ ГОДИШЊИЦЕ СМРТИ КРАЉИЦЕ МАРИЈЕ

Поводом 59. годишњице смрти Њ. В. Краљице Марије огласио се њен унук Њ. К. В. Престолонаследник Александар.
„Још једна веома тужна годишњица за моју породицу и мене. Прошло је скоро шест деценија од када је моја бака Њ. В. Краљица Марија преминула. То је био велики губитак како за моју породицу и мене, тако и за читав српски народ и све људе на Балкану. Она је била цењена и поштована у свету, а њен хуманитарни рад надалеко је чувен. У овом тужном дану утеха ми је чињеница да је животна жеља мог прадеде Краља Петра И испуњена и да данас Краљица-мајка као и сви потомци Карађорђевића почивају у својој Србији, на Опленцу. Нека ти је вечна слава моја бако“.
Биографија Њ.В. Краљице Марије – Краљице Мајке
Њ.В. Краљица Марија од Југославије била је ћерка Њ.В. Краља Фердинанда од Румуније и Њ. В. Краљице Марије од Румуније (кћерке Њ.К.В. Принца Алфреда, Војводе од Единбурга, сина Краљице Викторије од Велике Британије). Краљица је рођена у Готи, у Турингији у Немачкој, 6. јануара 1900, а умрла у Лондону, 22. јуна 1961. Њено Величанство удала се за Њ. В. Краља Александра И од Југославије у Београду, 8. јуна 1922, и са њим имала три сина – Престолонаследника Петра и Принчеве Томислава и Андреја.
Српски народ ју је много волео. Била је узор посвећене и брижне супруге и мајке. Предано се посветила хуманитарном раду. После убиства Њ.В. Краља Александра Првог у Марсеју 9. октобра 1934. наставила је да брине о својим синовима и народ ју је прозвао Краљица Мајка. Била је веома активна у Црвеном крсту за време Другог светског рата и послала је много хуманитарне помоћи у Југославију, али увек потписана као Марија К. Ђорђевић, да се нацистичке власти не би сетиле ко шаље помоћ.
После Другог светског рата, скромно је живела на свом имању у Кенту у Енглеској. Генерал Шарл де Гол ју је одликовао Великим крстом Легије части 1959. године.
Преминула је 22. јуна 1961. у Лондону. Краљица је била сахрањена на Краљевском гробљу у Фрогмору, поред замка Виндзор. Њено Величанство је пренета у Краљевски маузолеј на Опленцу у недељу 26. маја 2013.