КАКО ЈЕ НАСТАЛА „ПЕСМА О СВЕТОЈ ЗЕМЉИ“…

Најбољи начин да се сагледа личност Исуса Христа јесте управо да се оде у Свету Земљу и посете сва важна библијска места. Ходити Земљом којом је Господ ходио, поклонити се местима где је рођен, погрузити се у реци Јордану – у којој се Господ крстио, целивати гроб пресвете Богородице у Гетстиманији и Христов гроб за сваког православног хришћанина, представља „ходочашће живота“.

Милошћу Божијом, била сам осам пута у Светој земљи, од којих четири пута за Васкрс. Велика љубав према светим местима које сам имала прилике да више пута посетим је пробудила у мени идеју да покушам да напишем пар стихова о Светој земљи, не размишљајући да ли ћу успети у томе. Тих дана сам свакодневно одлазила на литургију и акатист у Храм Светог Јована Крститеља у Београду где се тада налазио Хитон Господњи и заправо после молитве ми се јавила идеја да напишем песму о Светој земљи коју би могле да певају хаџије тј. сви они који желе и које је Господ удостојио да се поклоне Светињама Јерусалима, Витлејема, Назарета…Док сам писала текст имала сам осећај да не пишем ја песму, а стихови су написани за мање од пола часа.

У почетку сам песму певушила на неке већ постојеће мелодије али сам помишљала да би било лепо када би неко урадио нову мелодију. Тако се и десило. Једна монахиња из манастира Благовештење ми је помогла у томе. Како је она дуго година за певницом, брзо је успела да искроји мелодију којом је украсила ову песму. У почетку сам почела да певам песму са пријатељима и сестрама са којима певам већ дуже време у храму Свети Лука на Кошутњаку, а у фебруару месецу 2020. године ме је Господ удостојио да поново посетим Свету земљу када је песму почела да пева цела група хаџија са којом сам боравила тамо. Било ми је јако драго што се песма допала и двојци свештеника оцу Слободану Стојићевићу и оцу Илији Исаиловићу из Шабачке епархије који су се такође придружили у појању. Песму смо певали у Витлејему, у Назарету, код Светог Герасима Јорданског у манастиру часног Крста, пред Кувуклијом, а највећи утисак је на мене оставило када смо песму запевали на Голготи док смо стајали у реду да се поклонимо Крсту Христовом. Ту се нашао и отац Герасим бивши игуман манастира Ђурђеви Ступови који је боравио више од 20 дана у Светој земљи и сусрео се са многим српски групама и ходочасницима који су у периоду јануар-фебруар посетили Света места. Како сам била под утиском нашег појањана на Голготи, у тренутку када сам целивала место Распећа, помолила сам се Господу речима: „Господе, прослави ову песму, да она прослави Тебе и Свету Земљу.“ Не знам зашто сам то изговорила, али Господ је исте вечери у хотелу где је група била смештена у Витлејему услишио моју молбу. Оцу Герасиму се јако допала песма. Предложио нам је да оснујемо певницу, да певамо песму на свим местима која будемо посећивали и да то прибележимо камером. После пар дана ме је питао у шали како ће се звати Певница…дао ми је рок да смислим назив до краја дана. Обзиром да се идеја о оснивању певнице јавила у Витлејему, рекла сам, зваћемо се Певница Витлејем. По повратку у Београд, благословом оца Герасима који је годинама био духовна подршка Музичког састава Ступову, након само пар дана од повратка, отишли смо у студио композитора, етномузиколога и продуцента, Андреја Андрејевића, који нас је истог дана снимио. Песму су отпевале: хаџи Тијана Стаменовић, хаџи Тамара Пепић, хаџи Смиљана Владетић, Сандра Ваљаревић, Сандра Петровић, Мaрина Јевтић и Гордана Гаврић. Исон је певао Андреј Андрејевић. Хаљине нам је сашила хаџи Мирјана Џолић из Краљева. Хаљине су у бојама српске заставе са грчким иницијалима који су ознака за чувара Христовог Гроба.

Већина нас пева више година за певницом у храму Свети Лука на Кошутњаку. Старешини храма, јереју др Николи Гаврићу се песма јако допала и добиле смо багослов да управо Храм Свети Лука буде место нашег окупљања, вежбања и појања.

Песма о Светој земљи – линк

Морам да напоменем да је песма у склопу акције Заволи! Воли! Обновимо себе! Глас Србије и користим прилику да се захвалим још једној особи – Маји Ковачевић, српској мајци, која је написала прелепе песме посвећене Светој Анастасији, Светом Стефану Првовенчаном и Светом Симеону Мироточивом.

Хаџијама песму пишем,

Да се сете увек они,

Где је нога стала њима,

Да прославе Божјег Сина.

ПРИПЕВ:

Ти си Цар над свим царима,

о најслађи мој Исусе,

помилуј нас мили Боже,

помилуј нас Спасе Христе

Да ће родит Сина Божјег,

Где радосна вест се јави,

Чистој Дјеви, најчистијој,

Која Господа прослави.

ПРИПЕВ

Назарете славни граде,

Витлејеме још славнији,

Света Земља вас прославља,

Јер сте Христа угостили.

ПРИПЕВ

Онај који Небо носи,

На Земљи се Он родио,

Да би људе све у греху,

Часном смрћу искупио.

ПРИПЕВ

На Голготи и на Крсту,

Онај који грех немаше,

Крв пречисту за нас проли,

Да све нас од смрти спасе.

ПРИПЕВ

А ти ЈЕРУСАЛИМЕ

Славнији од свих градова,

Прославио ти си Цара,

Небескога Божјег Слова.

ПРИПЕВ

Оног који Реч бејаше,

Онај који Jесте то је,

Од ког стрепе адске силе,

И кога се пали боје.

ПРИПЕВ

Хаџи Тијана Стаменовић