„КРАЉЕВСКЕ НОВИНЕ“ представљају фирму „ЉБИЉЕ Љубиње“ – производња и прерада лековитог, ароматичног и зачинског биља

У разговору са директорицом „Љбиља“, Слободанком Дангубић у новом броју националне информативне ревије „КРАЉЕВСКЕ НОВИНЕ“ представљамо вам несвакидашњу и потпуно нову фирму на нашем тржишту, представљамо вам „ЉБИЉЕ“ Љубиње. 

Љбиље Љубиње је фирма која се бави производњом и прерадом љековитог, ароматичног и зачинског биља.

Дјелaтаности пpeдузећа су:

1. Откуп и примарна прерада самониклог, љековитог, ароматичног ,

зачинског биља и шумских плодова – предузеце има преко 100 сертификованих бераца који беру биље за прераду.

2.Производња чајева: филтер, класичних- монокомпонентних чајева и чајних мјешавина као помоћних љековитих средстава.- У производној хали се врши примарна прерада љековитог биља, односно производња преко 100 врста филтер, класичних чајева и чајних мјешавина, који су чисто органског поријекла, без вјештачких боја и арома. 

3.Производња садница и сјемена љековитог биља огледа се кроз производњу више врста садница љековитог биља у властитом расадничком центру као што су: лаванда,смиље, жалфија, тимијан, вријесак и рузмарин.

4.Плантажирање љековитог, ароматичног и зачинског биља. На површини од 10 ха, прије 10 година први смо покренули плантажну производњу смиља.Предузеће плантажира различите врсте које су препознатљиве као „бренд“ херцеговачког подручја :смиље,лаванда,вријесак, жалфија и др.

5.Производњом етеричног уља- са нагласком на 5 врста уља:

Лаванда/Лавандула/;Смиље/Хелицхрyсумиталицум/;Вријесак/Сатурејамонтана/;Жалфија/Салвиае оффициналис/;Тимијан /Tymus vulgare/

6.Производња мирисних и декоративних кесица.

7.Производња бињних екстракта (монокомпонентних и мјешавина)

8.Образовање и едукација из области љековитог биља и традиционалне медицине као и израда пројеката и стручне консултантске услуге.

За заинтереосоване ево и података фирме:

“Љбиље” доо,

Црногорски пут бб Љубиње,

Тел. 00387 59 621 598, моб.,  00387 66 906 060,

Београд тел. 00381 11 231 07 71 ,

Веб сајт: www.ljekobilje.co.rs

Визија ове фирме је да буде синоним за компанију која обезбјеђује довољне количине сировине љековитог биља ,стално поставља више стандарде како у области производње , трговине, тако и у области живљења и која, не само да уводи нове производе , него и врши унапређење процеса рада да буде синоним за компанију која послује у дослуху с временом које долази.

Основни циљ предзећа састоји се у повећању обима и ефикасности производње ,повећању обима производње,побољшање квалитета производа, очување постојећих и освајање нових тржиста,очувању егзистенције и обезбјеђењу перманентног жељеног развоја. 

Предузеће настоји да обезбиједи континуитет садашњег и будућег функционисања (стратешки циљ).Поред наведеног глобалног стратешког циља предузеће има низ појединачних стратегијских циљева, као што су: развој новог производа, развој нове технологије, освајање новог тржишта, унапређење конкурентности, снижење укупних трошкова пословања, повећање нивоа знања особља, итд.

Првенац у новом тренду пољопривредне производње је предузеће „Љбиље“ из Љубиња које је већ више од  деценију ипо покренуло иницијативу плантажног узгоја љековитог биља.

Десетак власника, херцеговаца, са разним адресама свога боравка широм Европе, остварених у другим професијама, спојила је заједничка љубав према завичају и родној Херцеговини, те су, чврсто опредјељени да очувају традицију, несебично уложили свој труд,  искуства и друге потенцијале.

Кршевита, каменита и сунцем окупана Херцеговина нам је подарила разне благодети природе, а прије свега љековито биље, чист ваздух и здраву земљу.

Очувати, унаприједити и направити херцеговачки бренд, био је заједнички циљ свих власника који су се упустили у овај, слободно можемо рећи, изазов. 

Није било лако суочити се са нелојалним тржиштем, изборити се и опстати све ове године, а да никада нисмо ни дошли у искушење да скренемо са овог каменитог пута и одаберемо неки лакши, туђи пут.

Данас са поносом можемо рећи да имамо заокружен процес производње, преко стотину сертификованих берача и преко 100 ха кооперантских плантажа засађених углавном смиљем и лавандом, али и другим љековитим биљем субмедитеранских култура.

На сопственим плантажама узгајамо смиље, жалфију, лаванду, вријесак, рузмарин, тимијан…, а садни материјал за своје потребе, потребе коопераната и мањим дијелом за продају, производимо у сопственим расадницима. 

Предузеће је са овим послом почело прво на Балкану и једини смо регистровани произвођачи садног материјала на том подручју.

У нашем предузећу се раде и више фазе прераде, тако да имамо  производњу преко сто врста чајева и чајних мјешавина, мирисни програм (цвјетне водице, јастуци, мирисне врећице…), погон  за дестилацију етерских уља, а кренули смо и са производњом уља за масажу, производњом екстракта, а већ се раде припреме и рецептуре за производњу козметике на бази лаванде и смиља.

Сви наши производи носе ознаку херцеговачког поријекла.  

Комплетан посао надгледа десет доктора наука из региона, а потписан је и уговор са Институтом „Јосиф Панчић“ из Београда, чији је предмет размјена знања и искустава и развој научно-истраживачких база за субмедитеранске културе.

Крајем прошле године потписали смо споразум и са Европским центром за мир УН, у циљу формирања научно-наставне базе овог центра за субмедитеранске културе на подручју Херцеговине, а у просторијама Господарске коморе у Федерацији БиХ , потписан је споразум о пословно-техничкој сарадњи са Господарском комором Федерације БиХ, Федералним Агромедитеранским заводом, Херцеговачком регионалном развојном агенцијом РЕДАХ и Европским центром за мир и развој Универзитета за мир УН-а

До сада смо урадили 21 научно-истраживачки и технолошки пројекат, а цио процес је патентиран и заштићен као технологија.

На 23.међународном сајму екологије, Еко свет, у Новом Саду, освојили смо златну медаљу за квалитет, која нам је додјељена за чај од вријеска, а годину дана послије, на истом сајму смо освојили златну плакету за квалитет чајева и златну медаљу за народни чај, Релаx чај и чај од листа жалфије.

Ипак нашим највећим успјехом сматрамо што смо показали да херцеговацки крш и херцеговачки камен није тек хладно мјесто које треба напуштати, него да из тог, сунцем окупаног камена и здраве, чисте земље ничу најцјењеније биљке чија је тражња на свјетском тржишту у порасту.

Све више младих људи се опредјељује за овај вид посла, све мање се прича о неким другим обећаним земљама и Херцеговину “тресе” смиљоманија.

Али, ово је тек почетак, требамо још пуно улагати у струку и знање. Огромне могућности и огромне изазове доноси овај посао.

Задовољни корисници широм свијета су нам највећа мотивација да своју производњу ширимо.

Ми не тежимо томе да градимо најлакше путеве. Наш пут треба да буде пут снаге, пут знања, одлучности и коначно пут успјеха и задовољних потрошача.