КРАЉЕВСКИ ПАР НА ДРУГОМ ПАНОВИНСКОМ СУСРЕТУ ВИНАРА

Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина били су гости Другог пановинског сусрета удружења „Вински путеви Србије“ и удружења „Вински путеви Хрватске“ у „Краљевској винарији“. Скупу су присуствовала и удружења и појединци из других земаља које припадају „Панонском винском коридору“.

Теме Другог пановинског сусрета, који ће трајати до недеље, 28. маја, биће културно-историјско наслеђе Карађорђевића, ловни туризам у Шумадији, гастрономска понуда Шумадије и успостављање сарадње општина, удружења и грађана из ове области пословања.

Краљевска винарија је подигнута 1931. године у стилу француских подрума и смештена је усред краљевских винограда у Тополи. После шест деценија пропадања, Задужбина краља Петра I отпочела је ревитализацију краљевских винограда. На опленачком брду, непосредно уз Маузолеј на Опленцу, подигнуто је 11 хектара винограда, а у Краљевској винарији је отпочела производња врхунских опленачких вина.

Након посете винарији, Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Катарина посетили су и цркву Светог Ђорђа и Задужбину Краља Петра I на Опленцу.