KРАЉЕВСKИ ПАР СРБИЈЕ НА ДОБРОТВОРНОЈ ТРЦИ ЛАЈФЛАЈНА ГРЧKЕ

Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са амбасадором Украјин,е Њ.Е. Сергијем Шунтеком, замеником министра спорта, г-дином Лефтерисом Авгенакисом, освајачем златне параолимпијске медаље у Токију, Насос Гавелом и члановима Управног одбора Лајфлајна Грчке

Београд, 7. септембар 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина присуствовали су првој добротворној трци „Лајфлајн ран“ (Лифелине рун) коју је 5. септембра у Атини организовала Хуманитарна организација Лајфлајн Грчка, која је под покровитељством Њеног Kраљевског Височанства. Циљ ове добротворне акције је да се подржи рад Универзитетске опште болнице „Атикон“ обезбеђивањем инкубатора, као и да се помогне деци Украјине, погођену ратом у њиховој земљи.

Заједно са Лајфлајном Грчке, коорганизатори су били Маратон Тим Грчке, шампионке и амбасадорке Лајфлајна Грчке, г-ђе Марије Полизу, и Олимпијски стадион у Атини. Догађај је одржан у околини Олимпијског атлетског центра Атине (ОАKА), а присуствовало му је више од 700 људи.

Престолонаследник Александар је захвалио присутнима и изразио задовољство што је значај ове манифестације препознала и Влада Грчке и што је трка одржана под покровитељством Министарства културе и спорта. Заменик министра за спорт, г-дин Лефтерис Авгенакис, поздравио је догађај и говорио о његовој сврси, а трци је присуствовао и амбасадор Украјине у Грчкој Њ.Е. Сергиј Шутенко, који се захвалио присутнима што својим учешћем подржавају децу Украјине.

„Веома ме радује што видим све дивне људе који су данас дошли да подрже прву добротворну трку „Лајфлајн ран“, и захвална сам свим члановима одбора и преданим пријатељима Лајфлајна Грчке што су својим трудом учинили да се овај предивни догађај оствари, и да се ова трка организује по први пут. Наша мисија је веома важна, а моје срце је испуњено радошћу када видим колико људи нам се придружује на дивном путу филантропије и помагања онима којима је помоћ потребна.

Подржавајући децу Украјине и одељење неонатологије Опште универзитетске болнице „Атикон“, омогућили сте да многи млади животи буду спасени. Учинили сте значајан допринос. И веома сам поносна на све канцеларије Хуманитарне организације Лајфлајн, које су, уз моју пуну подршку, одлучиле да све добротворне прилоге поделе и да половину помоћи шаљу деци Украјине, да помогну тим малим анђелима погођеним страшним ратом у њиховој земљи“, рекла је Њ.K.В. Принцеза Kатарина.

Ова трка је наставак досадашњих хуманитарних активности Лајфлајна Грчке за подршку неонатолошким одељењима грчких болница и деци избеглицама Украјине. Поред тога, треба подсетити и да су током једног од претходних догађаја Лајфлајна Грчке – добротворне вечере у Голф Приве Глифади одржаној у јулу – проф. др Афксендијос Kалангос, пријатељ Њихових Kраљевских Височанства и велики филантроп, и чланови његовог хируршког тима, подржали апел Њ.K.В. Принцезе Kатарине и да ће без надокнаде оперисати децу избеглице из Украјине са срчаним сметњама у ИАСО педијатријској клиници у Грчкој, како би им спасили животе.

Трка је била посвећена 60. годишњици смрти Јоргоса Папаниколауа, лекара који је открио Папа тест који је неопходан за превенцију рака грлића материце, и који је спасао хиљаде жена.

Њихова Kраљевска Височанства са амбасадором Украјине Њ.Е. Сергијем Шунтеком, председником Лајфлајна Грчке др Зисисом Букуваласом и члановима Управног одбора Лајфлајна Грчке
Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са члановима Управног одбора Лајфлајна Грчке
Прва трка „Лајфлајн ран“