Кроз Долину Векова – Кроз Долину Јоргована

Није ово обична долина.И није ово обичан пут… Овуда су марширале Римске Легије. Српски краљеви зидали су манастире, градове, утврђења. Река је усекла кањоне, одвалила стене, проширила пролазе, развила шуму. А у шуми један цвет, највише мирише и најдаље се види… Јоргован… А река је и дивља и питома. И опасна и весела. Како год да је доживели она је ту. Ибар је река наше историје. Све то сакупило се у једном њеном делу. У Долини Јоргована… По причама, а више легендама, јоргован је засадио српски краљ Урош Немањић, први средњoвековни витез. Он је оженио Францускињу племените крви, Јелену Анжујску. Њој за љубав, населио је јоргован у странама која је до тада била гола и пуста… Долина Ибра је колевка Српске историје. Овде су манастири Жича, Студеница, Градац. И овде, у долини, доминира тврђава Маглич…

maglic---kraljevske-novine

Наш пут кроз векове и долину почињемо од Краљева и манастира Жича. У овом крунидбеном манастиру, посвећеном Христу Спаситељу, крунисано је шест краљева из династије Немањић и један из династије Обреновић. Пред олтаром овог светог храма први се крунисао Стефан Првовенчани 1221. године. После Стефана Првовенчаног, краљевском круном окитили су се Радослав, Владислав, Урош, Драгутин, Милутин, а седми краљ који је крунисан је Милан Обреновић, по коме је Краљево и добило име 19. априла 1882. године као успомену на долазак првог српског владара у овај град после Боја на Косову.

Кад путник пође од Краљева ибарском клисуром,па од варошице Ушће крене уз брзу Студеницу, на 11-ом километру одједном пукне пред њим тај призор, тај Богом дан филмски тотал са манастирским кулама и бедемима. Тај замршени комплекс цркава и конака. И онда види, како је то присојно место које је једног дана давне 1186. године, Велики Рашки жупан Стефан Немања изабрао за свој вечни спокој и свој манастир, као неки престо, са којег се надгледа и влада и после смрти. И тај пут од Жиче до Студенице испреплетан је стазама и стопама. Осим Саве овуда је ходио и вадика жички Николај Велимировић. Речи овог свеца наш су путоказ а село Полумир између ова два манастира такође. У Полумиру је Сава измирио завађену браћу Стефана и Вукана над моштима њиховог оца по чему је село и добило име.

studenica

Од Студенице до манастира Градац, задужбине француске принцезе Јелене Анжујске проћи ћемо крај средњовековног града Брвеника. Јелена Анжујска била је једна од најомиљенијих српских краљица.

Света Јела је велики празник у календару српске православне цркве. Јелена Анжујска је то и заслужила. Удајом за српског витеза и краља, Уроша, настала је по легенди и Долина Јоргована. Јелена Анжујска отварала је школе и зидала манастире. Њен Градац је наш српски понос.

Прича о овој долини овде се не завршава. У читавој овој долини богатој српском историјом грех би било не поменути манастире Стару и Нову Павлицу, а одавде прича даље иде према Сопоћанима, Ђурђевим Ступовима и Расу. Из једне долине у другу. Дежевску. Долина у којој је рођен Свети Сава и којом су Милутин и Драгутин још као деца стварали идеју српске државности.

Данас је Долина Јоргована у свом миомирису. Помешану са мирисом Ибра, јоргована и боровине прави авантуристи, љубитељи природе и овог краја, Долину Јоргована и Векова најбоље  доживљавају са воде. Од стаменог Маглича па до још стаменије Жиче сваке године низ непредвидиви Ибар креће спуст и то онај највеселији.

А река је и дивља и питома. И опасна и весела. Како год да је доживели она је ту. Ибар је река наше историје. Све то сакупило се у једном њеном делу. У Долини Јоргована.