НАЦИОНАЛНИ САВЕТ СРБА СЛОВЕНИЈЕ ПРЕУЗЕО ИНИЦИЈАТИВУ

Разговори о статусу Срба у Словенији водили су се до дубоко у ноћ
СТАТУС СРБА У СЛОВЕНИЈИ САМО УЗ ПОМОЋ СЛОВЕНАЦА

Љубљана, 27. септембра – У Љубљани, главном граду Словеније у уторак 26. септембра састали су се чланови главног одбора представника Срба, који живе у Словенији.
Као што је познато у Словенији живи, према подацима словеначке владе око 40.000 Срба са територије бивше заједничке државе.
Ради решавања српског питања и њиховог статуса националне мањине прошле године је у Љубљани формиран Национални савет Срба Словеније, коме су присуствовали чланови словеначког парламента, на челу са председником Парламента Миланом Брглезом и представници Владе Републике Србије.
Већ на првој скупштини представници Срба из Словеније одлучили су, да заједно са својим представницима из словеначког Парламента и другим становницима Словеније, који позитивно гледају на српско питање, покушају на миран и достојанствен начин решити питање што бољег суживота са Словенцима и осталим држављанима Словеније.

Радно председништво

Истакнуто је да Срби позитивно гледају на сарадњу са представницима словеначке владе и осталих институција. Потребна је већа сарадња са словеначким институцијама на подручју учења српског језика, мада су чланови Главног одбора говорили и о томе, да су и сами Срби криви, да многа српска деца не познају добро српски језик јер сами родитељи не посвећују довољну пажњу српском – матерњем језику.
На јучерашњој седници  је била најважнија тачка дневног реда – расправа о Предлогу Стратегије за очување и унапређење културног и националног идентитета српске заједнице у Словенији и унапређење односа између српске заједнице и институција Републике Словеније  и институција Републике Србије и Републике Српске.
Уводно излагање поднео је Никола Тодоровић, секретар НССС, који је нагласио да су на изради  Стратегије радили одбори за поједина подручја – као што су: подручје културног стваралаштва, просвете, образовања и научне сарадње, привредне и економске сарадње, националног дуалитета и хуманитарне сарадње.

Никола Тодоровић, секретар НССС

Циљ Стратегије је припрема и усвајање једног важног документа, који ће бити основа за акцијско деловање не само српских културних и других друштава у Републици Словенији, него и институција матичне државе Србије и Републике Српске, али и институција Републике Словеније у правцу очувања и унапређења културног и националног идентитета Срба у Словенији, али и решавање њиховог статусног питања. Од великог значаја је било представљање Стратегије у институцијама Републике Српске (12.4.2017.) и Републике Србије (31.5.2017.). Такође од великог значаја је могућност да и српска друштва у Словенији у следећих двадесет дана дају своје мишљење, предлоге и примедбе, које ће радна група за израду Стратегије узети у обзир, код израде коначне верзије, а која ће бити усвојена на следећој Скупштини НССС, нагласио је Никола Тодоровић.
Свако поглавље у Стратегији има своју важност, а сва заједно представљају једну целину, која треба да представља платформу за акцијско деловање с циљем очувања и унапређења националног идентитета, као и решавања отворених питања српске заједнице у Словенији.
Анализа стања и положај српске заједнице након стицања независности Словеније, подсећа на којим подручјима је српска заједница најосетљивија и које мере треба да се примене, у колико српска популација жели да се култура, језик и национални идентитет не само сачува, него и унапреди, рекао је у свом говору Никола Тодоровић, секретар Савета.
Чланови Главног одбора су највише говорили о проблематици просвете, образовања и научне сарадње. Јединствен став је био да то поглавље треба у току расправе још дорадити, пре свега у погледу мера, које треба да предузму не само српске организације у Словенији, него и институције матичне државе.
Присутни су усвојили предлог Стратегије с позивом свим српским друштвима регистрованим у Словенији да проследе своје предлоге и примедбе до 16.10.2017. године. Све предлоге и примедбе ће радна група за израду Стратегије пажљиво размотрит и уколико буду примерне уместити их  у коначни текст Стратегије.
Главни одбор НССС је такође усвојио информацију о припреми узвратне посете представника Академије наука и уметности Републике Српске и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске. Ова посета би била од велике важности не само за НССС, него и за институције Републике Српске. Програм посете, његове садржајне, временске и финансијске оквире ће усвојити Председништво НССС, по претходном усаглашавању са  протоколима појединих институција Републике Српске и институција Словеније.
На крају је ГО Националног савета Срба Словеније одлучио да се годишња скупштина НССС одржи у новембру ове године.

Текст и фото: Раде Бакрачевић