„Небеске хероине света“

Књигу “Небеске хероине света” написао је еминентни аутор – професор Радмила Тонковић и тиме успела да јединствен пројекат у свету након осам година рада обједини у једну целину, која по свом обиму и садржају превазилази елементе књиге, па се слободно може назвати правом енциклопедијом о одважним небеским хероинама целог света.
У једном изузетно обимном уводу “Од мита до космоса”, који чак сам за себе може да представља малу књигу историје ваздухопловства, професор Радмила Тонковић на маестралан начин обрађује и представља настанак и развој ваздухопловства целе планете Земље. Подсећајући нас на древне космонауте и астрономе, неустрашиве пионире ваздухопловства из целог света, па све до Валентине Терјешкове, прве жене космонаута, она сажето али свеобухватно предочава значајан део светске историје летења.
У овом грандиозном подухвату аутор обрађује комплетну историју ваздухопловства Француске, Русије, Велике Британије, Немачке, САД, Југославије – Србије, Италије, Шпаније, Португалије, земаља Скандинавије… и других земаља Европе, земаља Азије, Африке, Аустралије, Новог Зеланда, Централне и Јужне Америке, једном речју целе планете Земље; пратећи и геополитичке и геостратешке светске прилике и њихов неминован утицај на развој ваздухопловних техника и технологија као врхунских, најнапреднијих и најсофистициранијих у свакој држави и друштву. На преко 500 страница и око 1700 фотографија, обрађујући више од 500 ликова и улазећи у најфиније емоције и доживљаје летења, радости стварања, дочаравајући одушевљење успехом, предочавајући храброст и одважност, спремност жртвовања у борби за слободу… па све до сада необјављене статистике, перформанси ваздухоплова, а посебно велике љубави “небеских дама” према летелицама и захвалности онима који су их учили летењу, аутор проф. Радмила Тонковић успела је да отргне од заборава и неправде улогу и допринос дама у развоју ваздухопловства у њиховим матичним земљама и у целом свету.
Књига је посвећена свим одважним светским девојкама и женама, које су управљајући балонима, дирижаблима, падобранима, змајевима, једрилицама, авионима и хеликоптерима храбро освајале ваздух – трећу димензију човековог живљења. Истовремено са правом природном лакоћом су биле кћерке, сестре, девојке, супруге и мајке и своје способности морале доказивати више од других. То су биле и остале особене даме испред свог времена, самосталне, енергичне, храбре и одлучне да помере границе немогућег. Ове даме су биле најлепши и најрепрезентативнији амбасадори својих земаља у свету, којима је све до овог дела неправедно занемаривана, потискивана, скривана и заборављана њихова улога. Ова обимна књига је писана лапидарним стилом и једноставним језиком, али аутор професор Радмила Тонковић веома вешто комбинује причу и историју, занесеност летењем и технику, судбине људи и читавих епоха, пратећи уз то и развој ваздухопловне технике, технологије и летења, а да при томе не замара читаоца, већ га стално изнова подстиче и инспирише да чита даље дивећи се и одушевљавајући се лепим и одважним дамама које дефилују страницама ове необично занимљиве и изузетно вредне књиге.
Професор Радмила Тонковић је виртуозно сублимирала и омогућила да се по први пут на једном месту нађу вредни и веома мало познати подаци о улози и важности женског пола у рађању и развоју ваздухопловства и несебично их подарила читаоцима целе планете. Ово грандиозно дело обавезно треба објавити, превести на енглески језик и тако га учинити доступним целокупном енглеском говорном подручју као најраспрострањенијем у целом свету, али га превести и на друге језике и тиме најширој читалачкој публици приближити ову изузетну књигу.
Захваљујем се аутору књиге проф. Радмили Тонковић, што је смогла толико снаге, времена и храбрости да успешно реализује овако атрактивну идеју и подари нам врхунско и јединствено дело о авијацији на светском нивоу.

 

У Београду,
24. 12. 2007.

КОМАНДАНТ
ВАЗДУХОПЛОВСТВА и ПВО
генерал-мајор
Драган Катанић, пилот

 

Светско дело једне Српкиње
Светске идеје засигурно резултују и светским остварењима, а сви који познају проф. Радмилу Тонковић знају да је одувек имала мноштво идеја, које је знала и умела и да оствари. Дакле, пред нама је светско дело са необичном темом, са галеријом храбрих жена несвакидашње професије, хобија и спорта – из ваздухопловства, названо импресивним насловом “Небеске хероине света”.
Дело је значајно првенствено због свог полазишта – почетака летења у свету и његових пионира и њиховог значаја и удела у развоју ваздухопловства као елитног дела сваког друштва, а аутор се потрудио да досегне и прапочетке летења, како сам поднаслов говори “Од мита до космоса”.
Такав смео подухват летачког времеплова пошао је за руком необичном списатељу какав је госпођа Тонковић, јер је ваздухопловство њена професија, али и потпуна преокупација и одистинска дугогодишња љубав. Заиста је велико умеће описати стотине летелица, стотине ваздухопловаца из разних времена са свих светских меридијана и све то сместити у оквире ове импозантне енциклопедије са преко 1700 раритетних фотографија. Док прелиставате и читате ову књигу ви путујете – летите са њеним хероинама кроз време изнад свих континената наше планете, па и ван ње, јер нам ово дело приближава и презентује жене пилоте, инжењере, стјуардесе, лекаре, врхунске спортисте, војне и комерцијалне пилоте, ратне пилоте, конструкторе авиона, научнике, као и одважне жене – космонауте, али и оне загледане у небо – астрономе.
Само је велика љубав према летењу, ваздухопловству, тој откривеној тајни освајања простора слободе, коју препознајемо код госпође Радмиле Тонковић резултирала овом чудесном књигом, која спаја реално и остварено са маштом и играријом, открива и спаја пределе дубоке људске чежње, тајне и победе са стварним личностима и обједињује их у заједницу љубави, којој су летење и чежња за освајањем простора слободе Богом даровани.
Поносна сам, што је ово светско дело управо дело једне Српкиње, истовремено и космополите, озбиљног и вредног историчара, истраживача и аналитичара, истинског ваздухопловца из нашег поднебља – проф. Тонковић, чији рад и дело ће моћи да сагледају и ваздухопловци широм света, који га снестрпљењем очекују.

Вишња Вељковић,
дипл. инг. ваздушног саобраћаја

Љепотице неба
Када сам мало боље завирио у душу професорке Радмиле Тонковић учинила ми се некако нестварном у овом прозаичном и огољеном свијету. Та изванредна жена, по образовању филозоф, филолог и полиглота, заљубљена је у небо, а није пјесник; опсједнута је бесконачним простором, а не бави се астрономијом; груди су јој украшене Почасним Златним летачким знаком њених омиљених војних пилота и једина је жена одликована Почасним Парадним ваздухопловним официрским бодежом, а није официр… Треба ли набрајати даље?
Када пред собом имате такву личност, онда није ни чудно, ни необично, што попут царице Милице када је градила Љубостињу, мушки “заману”, а женски украси своје капитално дјело, ову чудесну књигу под називом “Небеске хероине света”. У тој књизи су веома импресивно и зналачки поредане приче о “љепотицама неба”, дакле о женама – летачима и ваздухопловцима и не само нашим, неким, или било којим, већ како то и наслов књиге каже – небеским хероинама цијелога свијета.
Требало је обићи све континенте, завирити у многе архиве, доћи до поузданих и аутентичних података. Никаква препрека ни потешкоћа на путу до истине Радмили није стајала, јер је несебична љубав према небу била њена водиља на лету до звезда. Задивљујућа је и помисао управљати “челичном птицом”, а да не говоримо о тако снажној вољи, жељи и хтијењу да се осваја небо и да те притом, на том освајању, увијек чека непознато и неистражено. Одавно се зна, да су у људском роду жене узвишена бића, а овим “љепотицама неба” је мало да буду слављене на земљи. Мало им је и небо, јер за дивно чудо, све до једне задивиле су небеске ширине – и то не само одважним и храбрим срцем и умом, мудрошћу и знањем, већ и изразитом љепотом. “Небо нема без грома цијену” – каже Његош, а ја хоћу да вјерујем, да је којим случајем мудри Владика био савременик XX вијека, ту би своју мисао мало другачије формулисао. И као што му је због женске љепоте ноћ била дужа од вијека, са овим “љепотицама неба” и небо би имало већу цијену.
Попут искусног трагача идући искључиво за истином Радмила је на најљепши могући начин пронашла истине о женама-летачима и тако о њима створила истиниту бајку. Књигу је и почела митологијом од праисторије, да би на крају дошла до епохалних достигнућа дама у ваздухопловству савременог доба. И ми Срби имамо своју митологију, а нарочито у епској поезији. Имамо свог крилатог Пегаза, а то је онај Момчилов Јабучило; ту је и Реља од Пазара, познатији као Реља Крилатица, а да не говоримо о вилама Нагоркињама и Равијојлама. Ни Марко, ни Милош се без својих вилапосестрима не би прославили на мејдану. Професорка Радмила Тонковић је вила Равијојла српског неба и као таква посестрима је сваког ваздухопловца. Јер, небеске висине су највећи изазов, кажу да рањени орао према Сунцу лети, а тек мртав на земљу пада.
Ова се књига не може препричати, њу једноставно треба читати и препоручити другима да је читају. Нека ми буде дозвољено да се послужим метафором – За ову књигу и небо је мало. Од мноштва имена у овој књизи ни једно не помињем, поменута су у књизи и о њима су испричане приче. Поменућу само једно име, а то је професорка Радмила Тонковић. Ко за живота тражи пасош за небо имало је смисла и да се роди и да живи, а Радмила је тај пасош за небо зналачки овјерила овим својим дјелом и себе уврстила међу “љепотице неба”, а једнога дана тамо у неком сазвијежђу окупиће своје Хероине да им прича о Љубави као највећем достигнућу човјечанства.

Пјесник и филозоф
Божидар М. Глоговац

Планетарна књига
Пред нама је књига која одише планетарним духом и предочава почетну, есенцијалну инспирацију човека да се вине у непрегледна небеска пространства, и још даље – у неистражени космос. Вођена веома оригиналном идејом, која готово да нема претходника у свету и која не познаје границе међу државама, нацијама и културама појединих региона и континената, проф. Тонковић представља читаоцима ‘небеске хероине’ – жене које су, свака на свој начин, своје животе посветиле освајању неба.
Богато илустрована (са преко 1700 фотографија), узбудљива, информативна, поучна и надасве инспиративна, књига „Небеске хероине света“ на пола хиљаде страница представља својеврстан резиме историје летења на свим меридијанима и у свим земљама света и нема сумње да ће ово, по много чему планетарно дело наћи своје обожаваоце на свим континентима и међу свим нацијама. Ова књига је истовремено и монографија и енциклопедија и научно-популарно штиво. То није једна прича о храбрости, страственој жељи и потреби за летењем, пројектовањем летелица и истраживањем неба, то је читава збирка од 500 животних прича, са 500 различитих судбина које су све обједињене ‘небеском’ тежњом и ‘космичком’ инспирацијом.
Веома значајна за историју ваздухопловства, као и за преглед развоја истраживачког и авантуристичког духа кроз историју, ова књига чак превазилази енциклопедијски начин изношења чињеница, јер дубоко залази у сферу литерарног и поетичног описивања каријера жена које су биле успешни летачи, конструктори авиона, космонаути… Романсиране биографије жена авијатичара, инжењера, рекордера спортског и професионалног летења, и то из свих земаља света, отварају нам врата њиховог обичног свакодневног живота и откривају скривене кутке њихових осећања, надања и потреба. Управо ови моменти књигу чине врхунским штивом у области популаризације науке и технике/технологије, науци дају људски карактер – привлаче пажњу читалаца различитих узраста, образовања и интересовања.
Међутим, и врсни познаваоци ваздухопловства срешће се у овој књизи са многим чињеницама и детаљима за које раније нису знали – због тога је ова књига истовремено и стручна и популарна. Ауторка Радмила Тонковић постигла је то са таквом одмереношћу и завидном вештином да технички подаци не замарају читаоца, а да занимљиви детаљи и, како би новинари рекли, ‘укусно зачињена’ прича употпуњује и освежава стручни део штива који је прати.
Као врстан наратор и популаризатор, госпођа Тонковић је одржала неколико циклуса предавања љубитељима астрономије (Народна опсерваторија, Астрономско друштво „Руђер Бошковић“), посвећених руском космичком програму и великанима светске космонаутике – Корољову, Гагарину, Леонову, Терјешковој, Савицкој и другим незаборавним ликовима који су сопственом жртвом за науку проширили границе људског знања.
Ауторка је и у овој књизи, која се превасходно бави ваздухопловством, показала и своју љубав и поштовање према астрономији представивши и један број жена-астронома, иако у домаћој литератури не постоји адекватан и поуздан репер на који је проф. Тонковић могла да се ослони, те због тога ова књига може да буде значајан иницијални путоказ да се напише и посебна књига из историје астрономије. Занимљивим и храбрим искораком у историју астрономије, кроз неколико прича у неколико поглавља књиге, пионир ваздухопловног новинарства, „златни летач“, лингвиста и филозоф, проф. Тонковић нас само подсећа и опомиње, да без летења, ракетних мотора и космичких бродова савремена астрономска истраживања не би била могућа. Пре само стотињак година једва да смо наслућивали праву природу нашег звезданог система, наше галаксије, а данас, захваљујући управо развоју ракетне технике, космичким сондама и астрономским инструментима лансираним у Земљину орбиту који снимају небеска тела у свим областима електромагнетног спектра, знамо, да је наш Универзум испуњен милијардама галаксија и да је настао у тзв. ‘Великом праску’ пре 13,7 милијарди година. Наука не познаје границе и кроз њену историју имамо многобројне примере, где су изуми и открића у једној области доприносили напретку и развоју неке друге области истраживања. Стога је за развој људске цивилизације и науке уопште веома важно формирати једну целовиту, свеобухватну слику света (тзв. ‘биг пицтуре’ филозофију) и у том смислу књига ‘Небеске хероине света’ добија један потпуно нов, мултидисциплинарни карактер, због чега јој у јавности треба посветити посебну пажњу.
С обзиром да и књига и сам аутор представљају праве амбасадоре наше земље и наше културе у свету, сматрам, да би сва адекватна удружења и институције који се баве областима истраживања за које је књига значајна, требали да дају подршку и подстрек овом несвакидашњем делу писаном готово читаву деценију. Због великог доприноса популаризацији астрономије, посебно глобалном пројекту „Она је астроном“, који ће бити реализован у 100 земаља света, књига ‘Небеске хероине света’ биће представљена на званичној презентацији Србије у оквиру сајта Међународне астрономске уније, посвећеном Међународној 2009. години астрономије (www.астрономy2009.орг).

Наташа Станић,
магистар астрофизике
Управник Народне опсерваторије и Планетаријума
Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ у Београду

 

БИОГРАФИЈА
ПРОФ. РАДМИЛЕ ТОНКОВИЋ

Проф. Радмила Тонковић је у многим сегментима одиграла улогу пионира у нашем ваздухопловству, које већ 20 година представља њену највећу љубав, али и професионалну оријентацију. Она је прва жена – ваздухопловни новинар и прва жена-ваздухопловни уредник на Балкану у часописима – “Аеромагазин”, “Наша крила” и “Мома-Гласник”, а као списатељ, новинар, публициста и преводилац пише и објављује у многим часописима у земљи и иностранству и члан је “Удружења новинара Србије” и “Међународног Удружења словенских новинара” и добитник је Дипломе и Златне медаље Савеза новинара Русије. У више удружења, асоцијација и клубова прва је и једина жена почасни члан – “Асоцијације авијатичара Србије”, “Клуба Ма 2+”, пилота надзвучне авијације, “Удружења пилота Курјаци са Ушћа”, “Ваздухопловног удружења Свети Архангел Гаврило”, члан Управног одбора Националног Аероклуба “Наша Крила” у три мандата, Аероклуба “Ваја”, Ваздухопловног друштва “Свети Илија” из Бања Луке (1. и једини почасни члан у 75-годишњој историји), “Удружења жена-летача Србије”, чији је први портпарол и почасни члан, а прва је Српкиња почасни члан Клуба жена летачких специјалности Русије – “Авиатрисса”. Члан је Светског удружења јоргована „ЛИЛАЦ“, затим женског добротворног, патриотског, културног и просветног друштва “Коло Српских Сестара”, као и “Савеза потомака ратника Србије од 1912-1920. године”. Биографија проф. Тонковић је препуна успеха и скоро је немогуће набројати награде, признања, плакете, дипломе и сертификате за њене многобројне и велике заслуге у области ваздухопловства, а најзначајнија су – прва је и једина жена са наших простора носилац Почасног Златног летачког знака пилота РВ и ПВО Војске Србије и прва и једина жена добитник Почасног Парадног официрског ваздухопловног бодежа. У години Николе Тесле – 2006. и 2007. двоструки је лауреат међународне “Инвент-дипломе” и “Сребрне медаље-Никола Тесла” од Удружења научника, проналазача и иноватора, чији је такође почасни члан. Високо признање за допринос развоју ваздухопловног спорта добила је од Ваздухопловног савеза Београда, а од нашег чувеног војног опитног пилота Марјана Јелена на поклон – његов лични ЗЛАТНИ ЛЕТАЧКИ ЗНАК са посветом – “У знак поштовања и захвалности за допринос историји ваздухопловства и неговању ваздухопловних традиција” и 2008. године високо признање за развој бањалучког падобранства. Потпредседник је организације “Труст мозгова Србије” и њена биографија је ушла у едицију “66 знаменитих Срба”, а публикована је и у књизи “Најуспешнији проналазачи у Србији 2008. године”.
На позив команданта Московског Кремља у својству почасног госта боравила је у Председничком Кремаљском пуку Русије и том приликом награђена специјалним признањем “ПОЧАСНОМ ГРАМОТОМ” за дугогодишњи допринос популаризацији и развоју светске авијације. Проф. Тонковић је добитник Почасног пилотског знака цивилне авијације Руске Федерације, који јој је уручио унук првог поларног пилота света Михаила Водопјанова; а именована је и за почасног члана Војно-научног културног центра Оружаних снага Руске Федерације, добитник је Ордена Руске Федерације поводом 65-годишњице победе над фашизмом и изабрана је за члана жирија Међународне Олимпијаде из историје авијације . Проф. Тонковић је добитник „Медаље за верност авијацији“ са ликом пилота-аса Маресјева, затим Медаље „Јуриј Гагарин-50 година космонаутике“, као и шпанског Ордена интернационалних бигада «НО ПАСАРАН ! 1936-1939», а поводом 100-годишњег јубилеја РВ Аргентине добитник је “Почасне плакете РВ Аргентине” и Медаље Ордена “Сила Русије” – поводом 100-годишњег јубилеја РВ Русије од стране Руске Федерације.
Високо образована на нашем Универзитету на Филолошком и Филозофском факултету, школовала се и на универзитетима у Манхајму, Хајделбергу, Лондону и на чувеном Универзитету “Ломоносов” у Москви, а студије завршава са “Златном значком” као најбољи студент факултета. Проф. Тонковић је стручни и научни преводилац, редактор и лектор у часописима “Сциентифиц Тецхницал Ревиеw” и “Научнотехничке информације”, а успешно радећи 20 година на најсофистициранијој и најнапреднијој техници и технологији и документацији у нашој војној авијацији стекла је изузетно поштовање и углед, јер ко једном осети чари летења, срце му заувек остане у облацима. Своју професионалну каријеру успешно гради у области углавном резервисаној за мушкарце, па су утолико већи и значајнији њени резултати и успеси, јер је њени пилоти доживљавају као “првог пратиоца у одељењу, који с њима лети крило уз крило и коме су у најтежим тренуцима спремни поверити своје животе”. Већ дуги низ година се бави историјом ваздухопловства и помно прати и пише о свим историјским и савременим догађајима у цивилном, спортском, саобраћајном и војном ваздухопловству у нашој земљи и у свету, о чему је објавила преко 500 чланака и прилоге у 12 књига. Њен првенац-књига “Живот стваран летењем” је постигла изузетан успех и код нас и у свету са 11 промоција и преведена је на два светска језика, а друго дело “Тадија Сондермајер” представља и омаж овој знаменитој личности и целој ваздухопловној елити тога времена, а пошта Србије је том пригодом издала јубиларну маркицу са ликом Тадије Сондермајера. Припремљена је и чека штампање њена нова књига о женама-летачима целога света „Небеске хероине света“, која је већ проглашена уникатном светском енциклопедијом.
Руска државна Дума је проф. Тонковић наградила јубиларном Медаљом „Ломоносов – 300 година“ за развој руске науке, културе и историје, а Руска Федерација „Медаљом за развој и учвршћење пријатељства, културних и историјских веза народа Русије и Србије“, коју јој је уручио амбасадор РФ у Србији Александар Конузин, а Руска Федерација јој додељује још две медаље – „Мир и пријатељство Русије и Србије“ и „Медаљу за заслуге у култури и уметности“.
Интернационална ваздухопловна федерација (ФАИ) је 2012. године одликовала проф. Тонковић високом међународном наградом Дипломом „Паул Тиссандиер“ за животно дело у области авијације. Поводом јубилеја 100 година Ратног ваздухопловства Руске Федерације Президијум РФ је награђује Орденом „СИЛА РУСИЈЕ – 100 ГОДИНА РВ“ за дугогодишње заслуге у развоју и популаризацији руске авијације, а поводом 100-годишњег јубилеја РВ Аргентине добитник је “Почасне плакете РВ Аргентине”.
Проф. Тонковић живи и ради у Београду и Москви.