Њ.К.В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИК АЛЕКСАНДАР И ЧЛАНОВИ САВЕТОДАВНИХ ТЕЛА КРУНЕ ИЗРАЖАВАЈУ САУЧЕШЋЕ ПОВОДОМ СМРТИ МИЛОРАДА САВИЋЕВИЋА

Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар и чланови Саветодавних тела Круне са великим жаљењем саопштили су да је Милорад Савићевић, члан Крунског кабинета, носилац Ордена Круне првог степена и дугогодишњи директор „Генекса“, преминуо у Београду.

Милорад Савићевић рођен је новембра 1935. у Београду где је стекао основно и средње образовање и дипломирао на Правном факултету Београдског Униветзитета 1960. године. Живео је у Београду и Швајцарској.

Професионалне активности започео је касних педесетих. Од 1962. до 1970. радио је у Савезном Министарству привреде на питањима економских и финансијских односа са иностранством. Од 1973. до 1990. био је директор и председник управног одбора чувеног спољно-трговинског предузећа „Генералекспорт“ холдинг. У том периоду ова компанија од изузетне важности за српску и југословенску економију тог времена, прерасла је у правог гиганта са годишњим приходима у милијардама долара.

Написао је многе стручне текстове из области економских односа са иностранством. После напуштања „Генералекспорта“ радио је у иностранству у периоду од 1990. до 2000. године.

Учествовао је у организовању демократске опозиције као један од оснивача Реформистичке партије Србије, и учествујући у формирању ДЕПОС-а (Демократског Покрета Србије); био је посланик Савезног парламента у периоду од 1992. до 1996. Средином 1998. придружио се оснивачима ДХСС (Демохришћанске странке Србије) и Савеза за промене. Био је потпредседник ДХСС.

После победе демократских снага на савезним и локалним изборима септембра 2000, постао је члан Већа грађана Савезне Скупштине где је имао функцију председника Комитета за економске односе са иностранством, а такође је био и саветник Скупштине Града Београда. У октобру 2000. био је изабран за председника „Генекс“ корпорације, и у исто време постао је председник „Застава“ групе.

Године 2003. поново је изабран за посланика Скупштине државне заједнице Србије и Црне Горе.

Молимо Господа да му пружи вечни мир.