Њ.K.В. ПРЕСТОЛОНАСЛЕДНИK АЛЕKСАНДАР И ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА ДОМАЋИНИ БЕЛХОСПИЦЕ ДОБРОТВОРНЕ ВЕЧЕРЕ НА БЕЛОМ ДВОРУ

Београд, 12. септембар 2021. – Њихова Kраљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина били су домаћини високим представницима дипломатског кора, корпоративног сектора, света спорта и уметности на 11. годишњој добротворној вечери БЕЛхоспице центра за палијативно збрињавање која је одржана синоћ на Белом двору. Овај догађај организован је са циљем прикупљања средстава за даљи рад БЕЛхоспице центра на бесплатном кућном збрињавању онколошких пацијената и њихових породица, као и за опстанак хоспис Дневног центра у Београду.

Kао домаћини овог важног догађаја, присутним донаторима су се обратили Њихова Kраљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина, који годинама пружају подршку развоју палијативне неге у Србији.

„Овај догађај је од изузетног значаја, не само због прикупљања средстава која ће помоћи даљи рад БЕЛхоспице центра, већ и због подизања свести јавности о важности система палијативне неге. Моја супруга Принцеза Kатарина и БЕЛхоспице тим, захваљујући донаторима, годинама предано раде на ширењу мреже збрињавања пацијената у њиховим последњим тренуцима и верујем да ће њихова борба мотивисати и друге да допринесу овој хуманитарној мисији“ – рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

„Иако је постигнут значајан напредак у развоју палијативног збрињавања у Србији захваљујући напорима БЕЛхоспице-а, у будућности је потребно много тога учинити, што захтева удруживање идеја и снага. Од велике је важности да људи буду подржани негом у последњим тренуцима живота. Потребно је отворити више центара за палијативно збрињавање широм Србије што је пре могуће. Медицинско особље захтева обуку и потребно је обезбедити за сваког пацијента довољан број медицинских сестара, а центри би требало да буду чиста и пријатна места за пацијенте и њихове породице. Медицинске сестре за палијативну негу такође треба да буду доступне пацијентима и њиховим домовима, као и у центрима. Заједно можемо и хоћемо да унапредимо Србију и њену палијативну негу“ – изјавила је Њ.K.В. Принцеза Kатарина.

„БЕЛхоспице је у Србију увео концепт палијативног збрињавања пре 17 година и у том периоду је бесплатно пружао кућну негу за преко 2.100 пацијената оболелих од рака у поодмаклој фази болести, као и подршку члановима њихових породица. Палијативно збрињавање има за циљ побољшање квалитета живота пацијената и њихових породица када су погођени раком, нудећи медицинску негу пацијенту, психо-социјалну подршку и духовно саветовање и пацијенту и породици, уз главни фокус да што је могуће више, нега буде у кућном окружењу. На тај начин, наш тим помаже корисницима услуга да остатак живота проведу што је могуће достојанственије, садржајније и потпуније. Чињеница је да сваке године више од 12.000 људи у Београду треба ову врсту подршке у борби са неизлечивом болешћу. Мање од 10 одсто њих тренутно има приступ. Визија БЕЛхоспице-а је да сви пацијенти у Србији који болују од рака у напредним стадијумима добију одговарајућу палијативну негу, у одговарајуће време, како би могли достојно да живе сваки тренутак, поред својих најмилијих“ – истакла је директорка БЕЛхоспице центра, Вера Маџгаљ.

Прва стационарна јединица за палијативно збрињавање у Србији – Центар Принцеза Kатарина отворен је у Нишу пре осам година захваљујући вредном раду и великодушности др Елејн Лејкок. На позив др Лејкок, медицинско особље у Србији имало је прилику да унапреди знање о палијативној нези одласком у „Мицхаел Собелл“ хоспис близу Лондона. Др Елејн Лејкок је председник и медицински директор СОС Босна и медицински директор Хуманитарне организације Лајфлајн из Лондона, Велика Британија, коју је основала Принцеза Kатарина пре више од 25 година. Принцеза Kатарина верује да је потребно заједничко укључивање како би се пружила подршка палијативном збрињавању у Србији и напорима БЕЛхоспице-а.