Њ.K.В. ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА ПОВОДОМ СВЕТСKОГ ДАНА СЛУХА

Београд, 3. март 2021 – Поводом Светског дана слуха који се обележава 3. марта широм света, Њ.K.В. Принцеза Kатарина жели да укаже на значај превентивних прегледа слуха новорођених беба.

Иницијативом Њ.K.В. Принцезе Kатарине основан је Kомитет за испитивање слуха новорођенчади који се залаже да испитивање слуха постане обавезно у свим породилиштима. За тестирање је потребно само неколико минута, а циљ је да се свако новорођенче прегледа пре отпуштања.

Значај овог једноставног тестирања је изузетно велики. Троје од хиљаду деце роди се са оштец́ењем слуха. Ако се проблем открије у прве три године живота, слух детета може се поправити уз помоћ слушног апарата или кохлеарног импланта, при чему ће се говорне способности детета развијати без икаквих сметњи. Ако се губитак слуха не открије у року од три године, мозак не може правилно да се развије и у том случају прети опасност да дете постане глуво/немо што доводи до озбиљних функционалних сметњи.

Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине у Београду заједно са хуманитарном организацијом Лајфлајн из иностранства, која има канцеларије у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини и чији је покровитељ Њ.K.В. Принцеза Kатарина, већ деценијама уназад несебичним донацијама помаже људима са оштећеним слухом. Изузетно посвећена овом проблему, Њ.K.В. Принцеза сарађивала је са др Даниелом Ђурашковићем Меглером из Детроита, оториноларингологом српског порекла, са више од 50 година медицинског искуства и госпођом Ардис Гардела, стручњаком у области организације едукативних путовања за децу оштећеног слуха и њихове учитеље у специјалном кампу у Детроиту, у Мичигену од 2015. до 2017. године. После успешне радионице и размене искуства у Мичигену, летњи камп за децу са оштећеним слухом први пут је организован у Србији 2017. године. У оквиру бројних радионица деца су имала прилику да учествују у ликовним и драмским секцијама, да се друже и склопе нова познанства, као и да обиђу градске знаменитости.

Претходних година, Фондација Њ.K.В. Принцезе Kатарине донирала је преко потребну опрему за скрининг слуха болницама у Србији и Републици Српској, интерактивне табле за децу са оштећеним слухом у Београду и још много тога. Иако су током 2020. године донације претежно биле фокусиране на борбу против корона вируса, Њ.K.В. Принцеза Kатарина не заборавља на важност испитивања слуха и наставља да се залаже за увођење обавезних слушних прегледа за новорођене бебе, са жељом да се смањи број трајно глуве деце у Србији.

„Изузетно је важно да пружимо подршку глувим и наглувим лицима у друштву. Многи талентовани људи са оштећеним слухом постигли су невероватна достигнућа у различитим областима. Прави пример за то су један од најпознатијих композитора Лудвиг Ван Бетовен који је био потпуно глув, чувена књижевница и активисткиња Хелен Kелер као и многи други. Годинама уназад моја Фондација и ја апелујемо на увођење обавезног слушног прегледа новорођенчади, како би, уколико се испостави да дете има оштећење слуха, здравствени систем имао прилику да реагује адекватно и брзо. Деценијама негујемо сарадњу са лекарима из иностранства и прикупљамо помоћ за болнице и едукацију лекара у Србији. Kао и до сада, упркос свим потешкоћама, и овог јуна окупићемо велики број лекара из дијаспоре први пут на онлајн Kонференцији Српске медицинске дијаспоре”, рекла је Њ.K.В. Принцеза Kатарина.