Обнова првих задужбина Стефана Немање међу приоритетима Министарства културе

Патријарх српски Иринеј и министар културе и информисања Владан Вукосављевић обишли су манастире Светог Николе и Пресвете Богородице код Куршумлије где су разговарали о предлозима за обнову те две светиње.

Повод за ову посету је 850 година од изградње тих манастира, првих задужбина Стефана Немање, саопштило је Министарство културе и информисања.

Уз патријарха Иринеја и министра Вукосављевића здања су обишли и владика нишки Арсеније, председник Општине Куршумлија Родољуб Видић, представници Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама, Републичког завода за заштиту споменика културе и Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Том приликом је договорено да ће све надлежне службе дати свој допринос како би се што пре приступило процесу обнове манастира.

„С обзиром на то да је реч о првим задужбинама Стефана Немање, обнова две светиње биће међу приоритетима Министарства културе“, рекао је Вукосављевић и оценио да је улога тих задужбина и почетак стварања српске државе један од стожера културног идентитета.

Сви присутни констатовали су да у најскорије време треба приступити изради пројеката који ће дефинисати све фазе обнове како би се што пре почело реализација.

Вукосављевић је рекао да се ради о два најстарија манастирска комплекса из Немањиног доба на којима је могуће проучавати не само развојни пут манастирског градитељства већ и развој материјалне и духовне културе српског средњег века.

 

www.tvhram.rs