Парастос генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу у Београду

У понедељак 17. јула 2017. са почетком у 12.00 часова, у цркви Светог Саве на Врачару, биће традиционално одржан парастос армијском генералу Драгољубу Дражи Михаиловићу, начелнику штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министру војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, поводом 71. годишњице његовог стрељања.

Парастос ће служити братство Храма Светог Саве. На прошлогодишњем парастосу, служио је Његово Преосвештенство епископ Арсеније, по благослову Његове Светости патријарха српског Иринеја, поводом 70. годишњице стрељања генерала Михаиловића.

Очекује се присуство изасланика Његовог Краљевског Височанства Престолонаследника Александра Карађорђевића, чланова Крунског савета и бројних личности из јавног живота.

Организатори парастоса јесу Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини и Удружење Краљевина Србија – Градски одбор Београд. Наше удружење организује парастос генералу Михаиловићу већ 25 година, од свог оснивања 1992. године.

Имајући у виду да је Виши суд у Београду, поступајући по Закону о рехабилитацији, дана 14. маја 2015. године, донео одлуку о поништењу пресуде којом је ђенерал Михаиловић осуђен на смрт и лишен грађанских права, он је постао и судски рехабилитован и тиме неосуђиван.

 

О УДРУЖЕЊУ

Удружење припадника Југословенске војске у Отаџбини је основано 17. новембра 1992. године, од стране 12 бивших војника ЈВуО. Као основни циљ Удружења, постављено је унапређење и изношење историјске истине о догађајима и личностима учесницима Другог светског рата.

Кроз скоро две и по деценије свог постојања, Удружење је организовало више десетина предавања, бавило се издавачком делатношћу (нека од познатијих издања: „За Краља и Отаџбину 1941-1945“ у тиражу од 1.000 примерака; двотомна књига сећања учесника рата „Равногорска омладина у рату“; затим „Равногорска прва победа“), иницирало постављање спомен-плоча на месту страдања припадника ЈВуО, водило активну борбу за права ветерана Другог светског рата итд.

Удружење је било један од покретача иницијативе за рехабилитацију проф. др Слободана Јовановића, угледног српског правника и историчара, кога су комунистичке власти осудиле као ратног злочинца. Окружни суд у Београду је 26. октобра 2007. године, поништио пресуду Војног већа Врховног суда ФНРЈ из 1946. године, чиме је и судски рехабилитован Слободан Јовановић.

Процес за рехабилитацију армијског ђенерала Драгољуба Драже Михаиловића, начелника штаба Врховне команде Југословенске војске у Отаџбини и министра војске, морнарице и ваздухопловства Краљевине Југославије, покренут је 2006. године, од стране Удружења припадника ЈВуО 1941-1945, Удружења политичких затвореника и жртава комунистичког режима, као и Српског либералног савета. Иако се на заказивање првог рочишта чекало пуне 4 године, а сам процес трајао скоро деценију, на крају је Виши суд у Београду 14. маја 2015. године, донео одлуку о рехабилитацији и прогласио ништавном пресуду из 1946. године.

Председник Удружења је др Душан Ђукић, син генерала Светомира Ђукића, оснивача и првог председника Олимпијског комитета Србије и Југославије.