Песма „Христос Воста“

По сведочењу Светих Отаца, благодатни Огањ је први пут букнуо у славном часу Васкрсења Христовог, обасјавши Свету постељу где је три дана почивао Онај Који је рекао: „Ја сам дошао да бацим огањ на земљу и како би ми се хтело да се већ запалио! (Лк.12,9).“ По речима Светог Владике Николаја, Христос је донео онај свети огањ, којим је Он од вечности и у вечности пламтео и светлио. То је огањ истине и љубави, огањ чисти, божански, са вечнога огњишта, који се назива Света Тројица. Пламен истине, из кога се разлева топлина љубави.То је огањ којим хришћанин гори али не сагорева, као што је купина у пустињи горела, а није сагоревала.То је онај огањ што га је осећао пророк Јеремија у костима својим, што га је неодољиво гонио, да јавља истину Божију (Јер.23,29).Мали пламичак тог Светог Огња, који сам претходне четири године радосно дочекала са поклоницима који долазе из целог света, инспирисао ме је да напишем пар стихова на основу свог искуства о том великом дану.
Песма „Христос Воста“ написана је у част Велике Суботе и тог великог дана- најсветије недеље Славног Васкрсења Христовог.
Текст песме:


ХРИСТОС ВОСТА, ХРИСТОС ВОСТА,
КУВУКЛИЈА УЗВИКУЈЕ,
ЦЕЛИМ ХРАМОМ БРУЈИ ПЕСМА
И ВЕСТ ОВУ ОБЈАВЉУЈЕ!


ЈЕРУСАЛИМ СВЕТЛИ ДАНАС,
НАЈСВЕТЛИЈИМ СЈАЈЕМ,
НЕМА ВИШЕ ГОРКИХ СУ
ЗА ЗА ИЗГУБЉЕНИМ РАЈЕМ

ГРОБОВИ СУ ОТВОРЕНИ,
А СМРТ ПОБЕЂЕНА
НЕМА ЛЕПШЕГ ДАНА
НЕГО ДАНА ВАСКРСЕЊА

И ПРИРОДА СЕ РАДУЈЕ
ЗБОГ ПОБЕДЕ ОВЕ,
ОД РАДОСТИ ОБНАВЉА СЕ
ХРИСТОС ВОСТА ЗОВЕ

ХРИСТОС ВОСТА, ХРИСТОС ВОСТА,
ЧУЈЕ СЕ ИЗ КУВУКЛИЈЕ,
ДОК ОГАЊ СЕ СВЕТИ СПУШТА
ДА ПРИСУТНЕ ОН ОМИЈЕ

ОГАЊ ГОРИ, А НЕ ПЕЧЕ
ЕВО ПРАВА ЧУДА
ПРАВОСЛАВНИ СЛАВЕ ДАНА
СВЕСТ СЕ ШИРИ СВУДА

ХРИСТОС ВОСТА, ХРИСТОС ВОСТА,
КУВУКЛИЈА УЗВИКУЈЕ,
ЦЕЛИМ ХРАМОМ БРУЈИ ПЕСМА
И ВЕСТ ОВУ ОБЈАВЉУЈЕ

ВАСКРСО ЈЕ ХРИСТОС ГОСПОД
ТОГ ТРЕЋЕГА ДАНА
ТИ ПРОСЛАВЉАШ ВАСКРСЕЊЕ
ОЈ НЕДЕЉО СЛАВНА


У плану је да Певница Витлејем отпева у студију песму. Због ванредне ситуације у целом свету, нисмо могли да се организујемо и адекватно снимимо песму. За сада смо је отпојали у једном храму у суженом саставу. Надамо се да ћемо ускоро моћи уз пратњу ударачких инструмената и обое да урадимо бољи снимак.
Песма је у оквиру акције „Заволи, Воли, Обновимо себе, глас Србије.“
Христос Васкрсе! Радујте се!


Хаџи Тијана Стаменовић