ПОДРШКА СВЕТИЊИ: Ђурђеви Ступови се подижу и са Златибора

Овај ансамбл је већ годинама део кампање „Обновимо себе, подигнимо Ступове“ као и шире хуманитарне акције Српске православне цркве којом се проноси порука о неопходности враћања коренима и потреби идентитетске самосвести српског народа и рода. Кроз дугогодишњи рад ансамблу су се прикључиле многе познате личности (Јелена Томашевић, Сергеј Ћетковић, Никола Роквић, Александра Радовић и други) и у њега уградиле свој таленат и музички дар.

Двочасовни програм започео је у 20 часова певницама Ступова и песмама „Света Анастасија“, и „Маријо славна“. Музичке паузе ансамбла у овој вечери духовности на Златибору употпуњене су наступима црквених хорова из Мачката и Прибоја као и фолклорног друштва „Ера“ из Ужица, играма са Косова и из Шумадије. Посебне симпатије побрале су девојчице из певачке групе основне школе на Златибору са учитељем и фрулашем Марком Џамбасовићем изводевши песме „Симонида“ и „Ми смо деца неба“ .

У наставку вечери велико интересовање окупљене публике изазвало је обраћањем игумана манастира Ђурђеви ступови оца Герасима, који је у свом говору позвао на љубав и доброчинство међу народом и верницима, враћање традицији и вери. Потом је уследила здравица здравичара и гуслара Вука Пантовића, као и композиције музичког састава „Ступови“: „Воли, заволи“, „Људи ликујте“, „Христос воскресе, радост донесе“, „Уснула је дубок санак“, „Вила са Кошара“ и друге песме.

Окупљеним гостима на златиборском тргу биле су овом приликом доступне и рукотворине братства манастира Ђурђеви ступови и СПЦ. Целокупан програм вечери учинио је да се Златибором пронесе дух традиције и идентитета српског православног народа, а пре свега допринесе враћању основним моралним вредностима и обнови Ступова.

https://srbin.info/