Празник Преподобног Симона Монаха у Краљеву

Дана 7. октобра 2017. године у Саборном храму Епархије жичке у Краљеву свечано је прослављен Преподобни Симон монах, први српски краљ Стефан Првовенчани.

Богослужбено славље у част овог великог угодника Божјег започето је уочи самог празника дочеком његових светих моштију које се чувају у великој Студеничкој лаври. Верници су имали прилику током два дана да се поклоне и целивају нетрулежне и мироточиве мошти свога заштитника. Овај празник је и слава града Краљева. Литургијским сабрањем началствовао је Епископ жички г. Јустин, уз саслужење многобројног свештенства, свештеномонаштва и верног народа Епархије жичке.

Преосвећени Владика је у својој беседи подсетио; -Данас је међу нама домаћин овога града, краљ чија је слава и моћ сада много већа него када је управљао народом нашим у овом привременом свету. Свети краљ је сада силан и моћан пред Господом и све наше молитве приноси Цару славе.

Владика је такође истакао да је велика радост овога града припрема за прославу осамстогодишњице аутокефалности наше Свете Цркве.

Након владикиних речи, својом беседом се обратио и високопреподобни архимандрит Тихон, игуман студенички, подсетивши на житије и значај преподобног Симона. На светој Литургији владика Јустин је рукоположио дипломираног теолога Љубодрага Стојковића у чин ђакона.

Евхаристијском сабрању су присуствовали и градоначелник Краљева др Предраг Терзић, заменица градоначелника Марица Мијајловић са сарадницима.

Мошти Преподобног Симона су у храму остале до 17 Часова, па је велики број верника током целог дана долазио да узме благослов и целива их.

Извор: Епархија жичка