Предата иницијатива да Краљ Петар Други добије булевар у Београду

Господин Милош Павковић, председник Краљеве омладине, подмлатка Удружења Краљевина Србија и члан Извршног одбора Удружења, предао је 29. јуна 2017. иницијативу Скупштини града Београда да се новоизграђени булевар који се протеже од Моста на Ади до Тошиног бунара назове према Краљу Петру Другом Карађорђевићу.

Градски одбор Београд Удружења Краљвина Србија је у јулу 2015. године Скупштини града Београда већ поднео сличну иницијативу, да нека од београдских улица понесе име Краља Петра Другог (без конкретног предлога која би то улица тачно била), а коју је Комисија за споменике и називе тргова и улица прихватила 15. јула 2015. Предлог који је сада поднет представља наставак ове иницијативе и конкретно решење за њену реализацију.

Предлог да се баш овај булевар предложи да понесе име Краља Петра Друго је потекао од г. Срђана Рaдојевића, повереника Удружења Краљевина Србија за Тополу. Г. Радојевић је овим поводом изјавио: „Држава смо и народ са богатом историјом и културом, а верујем и са дубоким осећајем за правичност. На страни правде наши владари били су и онда када то баш и није било популарно. Ствар је пристојности осврнути се на једнога од њих, последњег српског крунисаног краља, Петра II. Од многих жестоко критикован, оспораван, прогоњен. Преузео је тешко бреме свога доба, поставши тако „непријатељ народа и државе“ а да никога није убио, тлачио, хапсио. А знамо да земљу и народ није издао… То је историја коју знамо. Међутим, надасве је битно и оно што ће тек постати историја, ово сада и оно што ће бити. Дела која ћемо стварати ми, потомци славних предака, на корист својих потомака. Хајде да оставимо траг, данас овај, сутра неки други. Оставимо будућности сећање на човека који је волео свој народ. Заслужио је да га се сећамо… Слава му!“

У наставку вам преносимо делове образложења иницијативе:

 

Према подацима до којих смо дошли улица „Максима Горког“ на општини Врачар је у периоду од 1926. до 1946. године носила назив „Престолонаследника Петра“, Потоњег краља Петра II. Краљ Петар II Карађорђевић је након убиства Његовог Величанства Краља Александра I у Марсеју 1934. са навршених 11 година постао  најмлађи монарх у Европи у чије име је Краљевином Југославијом управљало Намесништво, да би 1941. године, са непуних осамнаест година, преузео власт од Намесништва. По избијању Другог светског рата Краљ Петар II са породицом одлази у Велику Британију и никада се више није вратио у своју Краљевину. Антифашитичко веће народног ослобођења Југославије на Другом заседању 29. новембра 1943. доноси Одлуку о „Одузимању права законите Владе Југославије такозваној „Југословенској влади“ у иностранству и о забрани повратка у земљу Краљу Петру II Карађорђевићу“, с тим да ће „питање краља и монархије решити сам народ својом сопственом вољом после ослобођења читаве земље“. Познато је да до таквог решења овог питања у годинама након завршетка рата никада није дошло, већ је Указом од 1947. одузето држављанство и имовина члановима краљевске породице Карађорђевић. Краљ Петар II Карађорђевић упокојио се 1970. године у Денверу и наредних четрдесетак година био једини европски монарх који који почива на тлу Сједињених америчких држава. Једини је југословенски лидер који је добио прилику да се обрати америчком Конресу, и то 1942. године.

2001. године усвојен је Закон о укидању Указа о одузимању држављанства и имовине породици Карађорђевић („Службени лист СРЈ“, бт. 9/01) и тиме је, сматрамо, започет поступак отклањања историјских неправди учињених према краљевској породици Карађорђевић и српском народу, а који је настављен 26. маја 2013. године церемонијом Државне сахране посмртних остатака чланова краљевске породице Карађорђевић у породичној гробници на Опленцу.

Познато је да је Краљ Петар II имао несрећну судбину и да је готово читав живот провео у иностранству, у тешким условима, заборављен од свог народа. Сада је прилика да се макар на један овако симболичан начин исправи део неправде нанет краљу страдалнику.

Оваква почаст – давања назива улице, учињена је највољенијој југословенској краљици, Краљици Марији, мајци Краља Петра II, када је Скупштина Града Београда на седници одржаној 20. фебруара 2004. године донела Решење о промени назива улица на територији градских општина Звездара, Палилула, Савски венац, Врачар, Вождовац, Земун, Чукарица и Раковица којим се мења назив делу улице „27. марта“ у „Улица Краљице Марије“. Напомињено да је Краљ Петар II Карађорђевић правоснажно рехабилитован одлуком Вишег суда у Београду од 22. августа 2015. године, те да не постоји правна препрека именовања улице по овом владару.

Сматрамо да је ово идеална прилика за изршење наше претходно прихваћене иницијативе и да нови булевар који спаја Мост на Ади са Тошиним бунаром требало да понесе име „Булевар Краља Петра II Карађорђевића“.