ПРИНЦЕЗА KАТАРИНА: „ЗДРАВЉЕ ЈЕ НАЈВЕЋЕ БОГАТСТВО, ЧУВАЈТЕ ГА“

Београд, 7. април 2022. – Поводом Светског дана здравља који се обележава сваке године 7. априла, Њ.K.В. Принцеза Kатарина изражава своју подршку лекарима и медицинском особљу, наглашавајући важност доброг здравља, и апелује на све да брижљиво воде рачуна о свом здрављу и да га негују као једно од највећих богатстава које имамо.

Светски дан здравља обележава се сваке године, скретањем пажње на одређену здравствену тему која погађа људе широм света. Датум 7. април је изабран јер означава годишњицу оснивања Светске здравствене организације 1948. године.

„Време иза нас обележила је пандемија ЦОВИД-19. Али, обележила га је и херојска борба и напори наших лекара и медицинских сестара да победе тај вирус и спасу животе и здравље својих пацијената. Они су наши хероји и сви им дугујемо огромну захвалност за све жртве које свакодневно подносе. Бити лекар или медицинска сестра није професија, то је животни позив испуњен великом посвећеношћу, за добробит других.

Моја животна мисија је да пружим подршку болницама и здравственим радницима, али и свим људима којима је то потребно, а то је и главни циљ моје Фондације у Београду, више од 20 година, као и свих канцеларија Хуманитарне организације Лајфлајн у иностранству – у Чикагу, Њујорку, Торонту, Лондону и Атини, чији сам покровитељ више од 25 година. Сви ми напорно радимо на пружању помоћи свима којима је потребна и подржавамо изузетан рад наших лекара.

Међутим, да бисмо живели здравим животом, морамо да имамо и здраву животну средину. Због тога је Светска здравствена организација усмерила обележавање Светског дана здравља 2022. године на изградњу друштава усмерених на стварање опште добробити, што је изузетно племенит циљ. Улажући заједнички напор да дамо свој допринос планети и животној средини, оставићемо бољи свет нашој деци.

Морамо да извучемо најбоље из живота, јер има толико тога чему треба да се радујемо. Међутим, једини начин да истински уживамо у животу и делимо срећне тренутке са нашим вољенима јесте да будемо здрави. Увек је важно да водимо рачуна о себи. Физичко и ментално здравље морају да се чувају и цене, јер је живот заиста Божји дар.

Останите здрави и чувајте себе и своје породице. Молим вас да упамтите да је здравље богатство. Здрав човек има хиљаду жеља, а болестан само једну – да буде здрав. Нема већег богатства у нашим животима од доброг здравља“, изјавила је Њ.K.В. Принцеза Kатарина.

Kао што је Светска здравствена организација навела, за обележавање овог дана 2022. године, усред пандемије, загађене планете, све већег броја болести попут рака, астме, срчаних болести, на Светски дан здравља 2022. године, СЗО ће усмерити глобалну пажњу на хитне акције које су потребне за очување људи и планете здравим, подржавајући покрет за изградњу друштава која су усмерена на стварање опште добробити. СЗО процењује да је више од 13 милиона смртних случајева широм света сваке године последица еколошких узрока који се могу избећи. Ово укључује климатску кризу која је највећа претња по здравље са којом се човечанство суочава. Kлиматска криза је и здравствена криза. За више информација посетите – https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2022