ПРОМОЦИЈА ИСТОРИЈСКЕ КЊИГЕ “ОРЛОВИ ЛАВЉЕГ СРЦА“ САШЕ НИКОЛИЋА

У Палама родном мјесту Републике Српске у Културном центру 11. октобра, 2020. године са почетком у 19.00 часова одржаће се промоција значајне историјске књиге “Орлови лављег срца“ аутора Саше Николића. Ова историјска књига на 322 странице описује јуначку погибију последњих краљевских војника на подручју оловске општине 1947. године и малољетне борце који 1992. године настављају борбу за крст часни и слободу златну бранећи своје село Дрецељ од далеко бројних непријатељских муслиманских ратника.

Малољетни борци заједно са старијим борцима Дрецељске чете Војске Републике Српске јуначки су четири године бранили и одбранили своје село Дрецељ и Републику Српску. Дејтонским мировним споразумо село Дрецељ, као и цијала Српска општина Олово припала је Федерацији БиХ због чега су Срби морали да напусте своја вијековна огњишта до 12. јануара. 1996. године.

Након одласка Срба са ових простора муслимани су у посљератном периоду до темеља порушили све куће у Дрецељу, као и пратеће објекте, зграду школе и вјерски објекат.

На темељима порушеног вјерског објеката током 2012. године изграђена је црква Вазнесења Господњег око које се сваке године о Спасовдану окупљају вјерници гдје након свете литургије организују Културно-умјетнички програм, те кроз пјесму и културу чувају своје порушено село од заборава.

Да се не би заборавила јуначка борба за опстанак српског народа на њиховим вјековним просторима епски пјесник и књижевник Саша Николић је написао ову књигу која је због велике потражње читалаца угледала и своје четврто издање.

Рецезенти књиге су: др Наташа Лаловић и професор историје и географије Славко Лаловић. Издавач је Српски књижевни клуб из Бањалуке, подружница Требиње, за издавача Владо Николић који је и покровитељи трећег издања. Четвртог издања су покровитељи Марина и Горан Селак из Бањалуке. Прелом текста, дизајна и опреме је Умјетничка радионица “Николић“ из Требиња Немања Николић.

У току 2020. године одржана је промоција књиге “Орлови лављег срца“ 15. фебруара у Бањалуци и 21. јуна у манастиру Карно код Сребренице. Након промоције у Палама Саша Николић намјерава да промовише поменуту књигу широм Србије, тачније у Београду Нишу, Краљеву, Лесковцу, Шапцу, Црној Бари и Лозници. На промоцији књиге учествују: аутор књиге, чланови Српског православног удружења “Светосавље“ из Пала, рецезенти и покровитељи књиге.

О АУТОРУ КЊИГЕ “ОРЛОВИ ЛАВЉЕГ СРЦА“

Саша Николић је рођен 3. јануара 1975. године у Олову, општина Олово, од оца Љубомира и мајке Невенке.

Као војник Војске Републике Српске учествовао је у Одбрамбено-отаџбинском рату у којем је на бранику свога села и отаџбине рањен два пута. Од 1996. године запослен је у МУП-у Републике Српске. Припадник је елитне полицијске јединице Жандармерије Републике Српске.

Саша Николић

Од 12. јануара 2012. године предсједник је црквеноопштинског управног одбора црквене општине Олово, за храм Вазнесења Господњег у Дрецељу.

Један је од оснивача и предсједник Српског православног удружења “Светосавље“ формираног у Палама на Савиндан 2019. године поводом 800 година од аутокефалности Српске православне цркве.

Организатор је бројних културно-умјетничких програма на подручју Републике Српске и дијаспоре.

До сада је објавио десет књига: Срби – Дрецељ и Дрецељани,Живот у пјесми, Црква у Дрецељу, Паљанска полиција, Орлови лављег срца, Православље, Успјешни људи, На бранику отаџбине, Жандармерија и Светосавље.

Добитник је бројних домаћих и међународних одликовања и награда за епску поезију.

О жењен је Горицом Павловић (1986) из Рудог, са којом има четворо дјеце: кћерке Невену (2007) и Марију (2012) и синове Василија (2008) и Ђорђа (2010). Са породицом живи у Палама.