Прослава Савиндана у Бијелом Пољу

На позив Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, директор Управе за сардању с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовао је 27. јануара 2020. год. традиционалној прослави Светог Саве у Бијелом Пољу. Светосавска академија одржана је у дворани „Никољац“ у Бијелом Пољу пред више хиљада грађана.

На позив Његовог Преосвештенства Епископа будимљанско-никшићког Г. Јоаникија, директор Управе за сардању с црквама и верским заједницама др Милета Радојевић присуствовао је 27. јануара 2020. год. традиционалној прослави Светог Саве у Бијелом Пољу. Светосавска академија одржана је у дворани „Никољац“ у Бијелом Пољу пред више хиљада грађана.

Владика је поздравио све госте свечане академије, посебно г. Милету Радојевића, изасланика Републике Србије; г. Драгослава Шћекића, председника Општине Беране; г. Мила Ломпара, професора Београдског универзитета.

 „Ове године навршава се осам вјекова од када је Свети Сава основао, поред већ постојећих, нове епископије у српским земљама. Међу њима Будимљанску, Зетску и Хумску, које од тада па до данас дјелују на подручју Црне Горе. Истовремено, прослављамо осам вјекова од крунисања по православном обреду Светог краља Стефана Првовјенчаног, кога је Свети Сава крунисао у манастиру Жича“, казао је Владика.

Светосавску беседу одржао је проф. др Мило Ломпар, који је рекао да је тешко рећи у мало времена све оно што би било битно за живот Светог Саве и за онај симбол који је он постао у дугом историјском и културном трајању нашег народа. Он је рекао да је Свети Сава мирио завађену браћу. донео аутокефалност Српској архиепископији и да је обележио наше искуство у дугим годинама ропства и да је, када је народ био изложен страшним геноцидним чиновима, светосавска песма и светосавко уверење претрајало.

У програму Светосавске академије учествовали су: Даница Црногорчевић, народни гуслар Бошко Вујачић, Црквени хор Свети Никола и КУД Текстилац.

Директор Управе за сарадњу сa црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, који је као изасланик Републике Србије присуствовао Светосавској академији у Бијелом Пољу, обратио се, касније присутнима на традиционалном Светосавском балу. Он је изразио задовољство што је присуствовао величанственој Светосавској академији у Бијелом Пољу и што је у прилици да пренесе поздраве Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја.

„Заиста је ова академија била величанствена. Сјајна беседа уваженог професора који је, говорећи о Светом Сави све нас натерао да евоцирамо сећање и знање на осмовековно битисање нашег народа, православни пут који је наш Свети Отац Сава установио тада, којим су ходили наши родитељи и прародитељи, којим ходимо ми данас и којим ће ходити наша деца и њихова деца док је света и времена, ако Бог да“, рекао је др Радојевић. Навео да је српски народ у свом осмовековном ходању по том православном светосавском путу преживио успоне, падове и велика страдања. „Та зла коб страдалничког народа прати нас од Косовског боја до данашњег дана и да нисмо тако страдали у Првом и Дргом светском рату, све до наших дана, Срба би било и до десет пута више. Хвала Богу, упркос свим тим стадањима већина људи нашег рода, који држе до корена својих, који држе до своје вере и који не желе да изгубе образ пред потомцима је истрајала на том путу и ту смо где јесмо“, оценио је др Радојевић.

Др Радојевић је истакао да, нажалост, има и оних који су се одрекли наше вере и нашег пута.

„То ће бити њихов образ за поколења која ће доћи. Нисам сигуран да ће их се радо сећати. Никада наш народ није окретао леђа један другима, увек смо се налазили једни другима на услузи, кад је требало страдали једни за друге. Надајмо се да ће тако бити и убудуће, јер шта друго и очекивати од браће која живе да ли у Србији, Црној Гори, Републици Српској или било где на овом свету, него да се осећају као једна фамилија“, поручио је др Радојевић и затим се осврнуо на дешавања која су проузрокована изгласавањем неуставног Закона о слободи вероисповести у Црној Гори, а у којима верни народ своје неслагање изражава молебанима и мирним литијама у свим црногорским градовима.

„Нико није ни мислио да је народ у Црној Гори толико верујући и да држи до својих корена, до своје вере. Успели сте да подигнете све на ноге у последњих месец дана и да готово пола Црне Горе ходи, у дане литија када сте их организовали. То нико није могао ни да претпостави од нас који живимо на страни, јер смо сматрали да је Црна Гора била изгубљена у оном времену комунистичком, као што је била изгубљена Србија. Хвала Богу да то није тако и то говори да ми у генима својим носимо те предзнаке и те темеље које је поставио Свети Сава и света лоза Немањића са којих је тешко спасти и са којих је тешко скренути на други пут“, констатовао је др Радојевић и изразио је наду да ће борба, која је овде започела за остваривање права својих слобода, на крају победити.

„Не могу и нећу да верујем да може да дође до тога да се наша Црква, која је живела осам векова на овим просторима и са овим народом баци на колена и да је узму и располажу са њом онако како не би требало. Нека би Бог дао да наша Црква на челу са нашим владикама, апостолима Господњим у данашњем времену, истраје у очувању наше вере и помогне свима нама да, иако смо се некада поколебали и посрнули, да се вратимо на прави пут, да се ослободимо од страха и, у правом смислу те речи, останемо деца Светог Саве и свете лозе Немањића“.

„Када је Свети Сава  на Сабору у Жичи, пре осам векова, основао и ову Епархију и многе друге, он је знао и желео да ћемо бити и остати један народ. Надајмо се да ће тако бити и у следећим вековима, да нас наши потомци неће памтити као издајнике свога рода и своје вере, да ће наша Црква и наш народ у наредним периодима одолети свим искушењима и доживети препород и просперитет. Ви, драги Владико, живите нам на многаја љета!“, закључио је др Радојевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка