Прослава Свете Петке у селу Доња Расовача

У понедељак 8. августа 2022. године, када Православна Црква молитвено прославља Свету великомученицу Параскеву, у житорађској парохији прослављена је храмовна слава цркве у Доњој Расовачи.

Храмовна слава почела је Светом Литургијом, којом је началствовао високопреподобни отац Атанасије, настојатељ Манастира Светог Ђорђа у Ајдановцу, уз саслуживање преподобног оца Симеона, настојатеља манастира Светог Николе у Куршумлији, високопречасних протојереја-ставрофора Ђукана Оровића, пароха првог житорађског, пензионисаног свештеника Милана Роглића, пречасног оца Филипа Стевановића, пароха у Малој Плани и надлежног свештеника, протојереја Александра Стојиљковића.

За певницом су појали високопреподобни отац Јефрем, настојатељ манастира Светог Архангела Гаврила у Конџељу, високопреподобна Мати Симеона, вероучитељи и дечји црквени хор, уз молитвено учешће народа.

По завршетку Свете Литургије учињена је литија око цркве, а затим пререзани славски колачи. Братско и пријатно дружење са пуно љубави и радости настављено је за трпезом љубави.

У поподневним сатима организован је културно-уметнички програм, у коме је учествовало пет фолклорних секција, дечји црквени хорови из Житорађе, Расоваче и Бучића, хармоникаши и рецитатори.

На извештају, фотографијама и видео-запису благодаримо протојереју Александру Стојиљковићу, пароху другом житорађском.

Храм Преподобне Параскеве у Доњој Рсовачи

Храм је подигнут 1934. године. Обновљен је у периоду од 2010. до 2011. године, када је и свод фрескописан. Више о храму читајте на сајту Епархије нишке.

Извор: Радио Глас Православне Епархије нишке