Протојереј-ставрофор Ненад Андрић – биографија

Протојереј-ставрофор Ненад Андрић рођен je у Ваљеву 16. августа 1976. године, а одрастао у селу Драгијевици код Осечине, на имању два рођена брата Момчила и Александра Андрић. Момчило је био подофицир у Југословенској Краљевској војсци којој је био одан до краја живота. Убијен је у Другом светском рату. Александар је био млађи и није учествовао у рату, али у Народној Југословенској армији био је рањен бранећи српску част. После завршене Богословије Св. Саве у Београду, своје школовање наставио је на Теолошком Институту при Православном Богословском Факултету Св. Јована Богослова у Београду. Рукоположен је у чин ђакона 2001. године у манастиру Св. Николаја у Соко Граду, а у чин јереја у манастиру Св. Николе у селу Лелићу од епископа шабачко-ваљевског г. Лаврентија. Био је парох у Бањи Врујци, где са народом гради Храм Св. великомученице Марине, параклис Јовану Богослову, црквено-парохијску кућу и звонару у част Новооптинских мученика Василија, Трофима и Терапонта. Један је од оснивача дечијег хора и фолклорне групе Свети Владика Николај у Врујцима, Православне народне хришћанске заједнице Покрова Пресвете Богородице у Горњој Толици и Црквеног Дечјег Васкршњег Сабора. Био је парох ваљевски и старешина ваљевске цркве од 2007. до 2009. године, где је водио важан део обнове Храма Покрова Пресвете Богородице и вршио дужност председника одбора за градњу новог Храма Васкрсења Господњег, другог по величини у Србији, после Храма Светог Саве. Од 2010. г. обавља дужност секретара ваљевске цркве до јануара 2016. године.

Био је уредник и водитељ црквене емисије на радио Источнику у Ваљеву. Тренутно је сабрат свештеничког братства при Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. У зиму 2012. г. и 2013. г. вршио је дужност мисионара на острву Малти где је основао црквени дечји хор Св. Сава. Вишегодишњи је духовни вођа при поклоничким путовањима народа у манастир Св. Нектарија на Егину, писац је три књиге о животу и делу Св. Нектарија Егинског као и путописа са Егине (Живот, чуда, акатист и молитве Св.Нектарија, 2012, манастир Ћелије; У сретање Светом Нектарију Егинском чудотворцу,Есеји са путовања на Егину и Камаризу 2015, Ваљево; Исцелитељ – Свети Нектарије Егински). Један је од покретача идеја изградње Храма Св. Саве у свом завичају Драгијевици и Св. Нектарија у Ваљеву које су реализоване. Од СПЦ одликован је чином протојереја-ставрофора.

Одликован је Похвалницом Војске Србије и Црне Горе у Нишу као активан војник 1996-97 године. Од Министарства спорта СФРЈ за остварене омладинске резултате из области атлетике одликован је Спартаковом Дипломом. Награђен је првим наградама на Међународном књижевном конкурсу Милош Црњански у Бечу и на Регионалном у част Јелене Димитријевић у Београду (Алиа Мунди) 2017. године, специјалном наградом на књижевном конкурсу у Зворнику 2018. године. Ожењен је и има сина.