Шест година архијерејске службе владике Арсенија

Благочестиви Сабор Богомудрих архијереја Српске Православне Цркве, на свом заседању у пролеће 2014. године милости Господње, изабрао је високопреподобног архимандрита Арсенија (Главчића) за Епископа топличког, викара Патријарха српског. 

Свештени сабор архијереја произвео је 31. августа 2014. године у Саборној цркви у Београду архимандрита Арсенија у узвишени и свештени епископски чин. Положивши на његову главу свето Јеванђеље и своје руке архијереји су новом епископу Српске Цркве предали благодат апостолског проповедања Јеванђеља и живљења. Примивши жезал из руку Његове Светости Патријарха, влдика Арсеније је поручио:

„Иако је људски језик немоћан да опише оно што осећам данас, мислим, да су моја осећања најприближнија ономе што су осећали у време пророка Данила тројица младића у ужареној пећи, горели су али нису сагоревали. И ја данас горим, а не сагоревам али не у вештаственој ватри као некада ова тројица праведника него у благодатном огњу Духа Светога“. 

У понедељак, 31. августа 2020. године, Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније је евхараистијским слављем обележио шест година од своје епископске хиротоније у Саборном храму у Нишу.

Његовом Преосвештенству су саслуживали: архимандрит Рафаило Голушин, игуман аманастира Рођења Пресвете Богородице у Височкој Ржани; архимандрит Дамаскин Грабеж, игуман манастира Светог Романа у Ђунису; протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор богословије Светих Кирила и Методија привремено у Нишу; протојереј-ставрофор Бранислав Цинцаревић, старешина Саборног храма у Нишу; протојереј-ставрофор Ненад Микић, парох први при Саборном храму у Нишу; протојереј Драшко Тепевац, парох први при храму Светог oца Николаја у Земуну; протојереј Миодраг Павловић, архијерејски намесник први нишки; протојереј Борислав Стаменковић, парох трећи при Саборном храму у Нишу; протојереј Владица Савић, парох пети при Саборном храму у Нишу; јереј Дарко Китановић, парох трећи при храму Светог Луке у Нишу; протођакон Ставан Кричка, ђакон Ђорђе Филиповић и ђакон Предраг Пиперски. Благолепију службе допринело је појаље НЦПД „Бранко“. 

У име клира и верујућег народа Епархије нишке архимандрит Дамаскин je надахнутим словом Преосвећеном Владики честитао шест година од хиротоније и три године од устоличења у трон Епископа епархије нишке. Пресвећени Владика jе захвалио на топлим речима и све присутне подсетио о личностима који су били у трону древне Eпархије нишке.

Извор: Епархија нишка