Слава Саборног храма у Бару

У барском Саборном храму у оквиру „Дана Светог Јована Владимира“ литургијски је прослављен празник тог светитеља, небеског покровитеља и заштитника града под Румијом.

Богослужили су:  Архиепископ верејски Руске Православне Цркве г. Амвросије, ректор Московске духовне академије, и Епископи рашко-призренски г. Теодосије, пакрачко-славонски г. Јован и буеносаирески и јужно-централноамерички г. Кирило, уз саслужење многобројног свештенства Српске Православне Цркве и молитвено учешће верног народа.

После читања Јеванђеља беседио је Владика пакрачко-славонски Јован и, узмеђу осталог, рекао да Свети апостол Петар дуго није могао да схвати шта је то Христос донео међу људе.

-Био је чврст Јеврејин, поштовао је законе јеврејске. А по тим законима се тачно знало шта то човјек може да једе, шта не може да једе, како може да хода и колико може да хода у дан  суботни – хиљаду корака до синагоге и назад… И због тога што је Христос показао да је Бог изнад таквога закона, да је љубав изнад таквога закона, био је распет, казао је Епископ пакрачко-славонски.

Додао је да се и ми хришћани данас често понашамо као Јевреји о којима је реч.

-Па јесам ли прочитао све молитве, па јесу ли све те молитве прочитане како треба, па јесам ли стајао у цркви како треба, је ли ова икона добра, је ли овај храм добар… Показујемо да смо исти као Петар прије него што му је Господ дао визију и научио нас да није Бог у закону; него је у слободи, него је у томе да је свакоме човјеку живоме дошао Христос као васкрситељ и ослободитељ, али исто тако да је тај Христос рекао: Омрзнуће вас свијет и опомињите се ријечи коју вам рекох да није слуга већи од господара својега; ако мене гонише и вас ће гонити, поручио је владика Јован.

После причешћа верних освећен је славски колач.

Владика Теодосије, који је началствовао светом службом, на крају је сабранима честитао празник и славу храма.

-Благодат Светога Духа данас нас је сабрала да у овом храму и овом граду прославимо Светога мученика Јована Владимира. Он је живео пре Светога Саве и он је један од светих који су владали овом земљом. Нас као народ определио је за Христа и за Царство небеско ревнујући за истину и правду Христову, верујући у силу Часнога Крста, казао је Епископ косовско-метохијски.

Додао је да се Свети Јован Владимир није бојао смрти. -Већ је, много пре Светога кнеза Лазара, исповедио да је земаљско за малена царство, а да је оно Христово увек и довека. На тај начин Свети Јован Владимир је определио нас, а потом и Стеван Немања и Свети Сава, и свети Немањићи и Свети кнез Лазар, и сви свети владари и архиепископи и патријарси у роду српском. Определили су нас као народ за Христа и за непролазно царство Његово, казао је он.

Он је нагласио да је живот на земљи, какав год да је, пролазан. -Колико год да стекнемо материјалног блага, колико год да смо срећни и богати и колико год да све имамо овде на земљи, то ће једног дана да прође. Исто тако, они који пате, који су сиромашни, који су болесни, који су у затворима, у тамницама, и то њихово ће да прође. Али нас Господ наш учи да то није крај, да после овог пролазног земаљског живота наступа онај прави, вечни и лепши живот у Царству Христовом небеском. Зато нас у светом Јеванђељу Господ учи Царству небеском, а то су потврдили многи свети, нарочито мученици. Међу њима је био и Свети краљ Јован Владимир, подсетио је владика Теодосије.

Казао је да данас, када смо као православни хришћани сви у опасности, и у Црној Гори и на Косову и Метохији, и свуда по свету, треба да ходимо путем Христовим.

-Треба да ходимо путем крста, јер тим путем, колико год био узак, тесан и тежак за нас, не ходимо сами, већ је Господ са нама, јер је рекао да ће бити с нама у све дане нашег живота, закључио је Владика рашко-призренски г. Теодосије.

У име свештенства барског Саборног храма, Црквене општине барске и вернога народа Бара сабране је поздравио и архијерејима и многобројном свештенству заблагодарио на учешћу у сабрању старешина храма протопрезвитер-ставрофор Слободан Зековић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска