У крипти Храма Светог Саве БГ-премијера филма „Косово: моменат у цивилизацији”

Beograd, 22. septembra 2017 - Publika na vecerasnjoj premijeri filma "Kosovo: Momenat u civilizaciji" reditelja Borisa Malagurskog u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu. FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC / bb

Премијера филма у Паризу, која је уједно била и светска,  изазвала бурне реакције западног света. Поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на КиМ уништава

БЕОГРАДСКА премијера филма „Косово: моменат у цивилизацији”, одржана је вечерас у крипти Храма Светог Саве, која је била тесна да прими све који су желели да гледају филм.

Филм, чија је пројекција организована у сарадњи ГО Врачар и Храма Светог Саве, говори о детињству водитеља Стефана Поповића проведеном на Косову и значењу које за њега имају тамошњи манастири под заштитом Унеска.

Пре почетка пројекције новинарима се обратио редитељ филма Борис Малгурски који је рекао да је овај филм важан како би светској јавности показали шта се дешава са српским наслеђем на КиМ, дали историјски преглед али и показали Унеску да не сме да прими Косово у чланство.

Малагурски се захвалио целом тиму који је учествовао у реализацији филма као и институцијама које су финансијски помогле филм а међу којима су Канцеларија за КиМ и Министарство спољних послова.

Малагурски се осврнуо на недавну премијеру филма у Паризу, која је уједно била и светска, рекавши да је изазвала бурне реакције западног света, али и да су поједине дипломате биле згрануте начином на који се српско културно наслеђе на КиМ уништава.

Према његовим речима, филм је осудио косовски премијер Рамуш Харадинај, а то је, каже Малагурски, највећа похвала филму.

Након београдске премијере, најавио је, следи приказивање филма у другим градовима Србије али и Европе.

Председник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да му је велико задовољство што је тој општини припала част да учествује у организацији пројекције филма и додао да кроз филм свако може да осети како КиМ припада Србији.

(Танјуг)