У Саборној цркви у Београду патријарх српски Иринеј венчао сина престолонаследника Александра Карађорђевића и ћерку сликара Цилета Маринковића

На свадбу стигло три стотине званица из читавог света, међу којима су били краљица Шпаније, престолонаследница Шведске, краљевске породице из Грчке, Данске, и наши државници.
У ИМЕНУ СРБА ИЗ ШТАЈЕРСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ МЛАДЕНЦИМА ЈЕ ПОЖЕЛЕО СРЕЋУ РАДЕ БАКРАЧЕВИЋ, ПРЕДСЕДНИК ДРУШТВА

Нека Бог благослови овај брак ! – рекао је патријарх српски Иринеј у Саборној цркви у Београду у суботу поподне, након што је венчао краљевића Филипа Карађорђевића и сликарску Даницу Маринковић.
Црквена звона овог храма нису означила само прво краљевско венчање, после 95 година, од како су се овде венчали краљ Александар и краљица Марија, већ и јединство српске Државе, Цркве и Круне. Уједно венчање и свадба краљевића Филипа и Данице окупили су све чланове краљевске породице и означиле пуно јединство династије Карађорђевић.

Њихова љубав је започела две године, када су се на Краљевском двору и  у Лондону, где живе, двоје младих сретали. О томе је принцеза Даница причала новинарима:
– Наша љубав и веза родиле су се под романтичним околностима. Упознали смо се једне дивне јесење београдске вечери приликом вечере организоване на Краљевском двору. Веома брзо смо схватили да имамо много тога заједничког. Једино што нас је раздвајало од наше жеље да будемо заједно је дистанца градова у којима смо живели. Свакодневном комуникацијом отварале су се нове теме о којима смо разговарали и тако су се повезала наша интересовања у области уметности, историје, традиције, литературе… Разговор би трајао дуго и ту се сасвим природно рађала жеља за поновним сусретима.

Венчању у цркви светог Архангела Михаила присустовали су родитељи, отац младожење престолонаследник Александар и мајка принцеза Марија, која живи у Севиљи, потом Даничини родитељи, али и српске принцезе Линда и Катарина Карађорђевић са децом, кнегиња Јелисавета, браћа Александар и Петар, који је био венчани кум, шпанска краљица Софија, принцеза Викторија од Шведске, која је била венчана кума.
Младожењу је пред олтар довео његови отац Александар и мајка Марија, а младу њени родитељи Беба и Милан Циле Маринковић. Обред је водио патријарх Иринеј, уз садејствовањем владике ваљевског Лаврентија и проте Петра Лукића, старешине и свештеника Саборне цркве – рекао нам је Драгомир Ацовић, члан Крунског савета.

Државу Србију представлајла је Маја Гојковић, председница Народне скупштине, Оливер Антић, амбасадор, а у сватовима су били и чланови дипломатског кора, представници војске и верских заједница, уметници и грађани. Са венчања и свадбеног весеља у Белом двору на Дедињу извештавали су репортери из Србије, Словеније, Велике Британије, Немачке, Русије, Шпаније, Француске, Румуније, Бугарске, Хрватске и Мађарске. Чувени краљев фотограф  Жика Слика је направио тим од петорице сниматеља, који ће заједно овековечити ову свадбу са најмање 5000 фотографија.

– Ово је један од најлепших дана у мом животу и пресрећан сам. Поздрављам и њене родитеље, а младенцима желим да их прати срећа, здравље, хармонија и породични благослов – рекао је престолонаследник Александар Карађорђевић после венчања свог трећег сина и младе Данице Маринковић.
Престолонаследник се искрено понадао да ће младенци ускоро испунити завет партијарха српског Иринеја који им је пожелео, не само да наследством обезбеде континутитет српској краљевској породици Карађорђевић, већ и својом децом, односно потомцима чувеног оснивача династије Карађорђа Петровића.
Свадба принца Филипа од Србије са младом уметницом Даницом Маринковић почела је пријемом и свечаном вечером за госте из иностранства 6. октобра у Краљевском двору на Дедињу. А настављено је венчањем у Саборној цркви и свадбеним весељем после венчања у Белом двору.

На пријему у Белом двору на Дедињу младенци су примали честитке и дарове и фотографисали су се са својим гостима. Потом је одржана свечана вечера.
Принчевски пар младенаца изашао је пред бројне званице у 19.30 часова. Принцеза Даница и принц Филип дочекани су аплаузом, невеста је остала у венчаници, коју јој је креирала Роксанда Илинчић, модна креаторка из Лондона. Свој заједнички живот младенци су започели првим плесом уз добро тактове мелодије “Мy wаy” Френка Синатре – описује овај тренутак краљевски фотограф Жика Слика.

Принцу и принцези срећан брак је у име породице пожелео њихов венчани кум краљевић Петар Карађорђевић речима:
Наши родитељи и маћеха Катарина пресрећни због женидбе принца Филипа са Даницом. Желимо вам дуг и срећан брак пун љубави!
Свадбени бал је настављен песмом Лене Ковачевић и музиком за плес. Свадбена торта, коју су младенци исекли као симбол првог заједничког брачног посла била је толико велика да је стигла у комбију и представљала је велико изненађење за сватове.

Упитан за њихове прве заједничке породичне обавезе и место њиховог живљења, краљевић Филип Карађорђевић је поручио:
Већ годинама напорно радим на управљању активима у области финансија у Лондону. Веома сам посвећен послу, амбициозан сам и желим да напредујем, тако да велики део свог времена проводим на послу у Лондону. Уједно се трудим да пратим Даничин сензибилитет и стваралачку енергију младе уметнице. Она је графички дизајнер по професији, па користи Лондон као неисцрпну инспирацију.

Прво краљевско венчање у Саборној цркви у Београду после 95 година и свадбено весеље окончани су у недељу 8. октобра испраћајем младог брачног пара из Краљевског двора на медени месец.

Антрфиле
КРАЉЕВИЋ И ПРИНЦЕЗА
Како је престолонаследник Александар по наследном праву краљ, то је његов син Филип од Србије краљевић. Удајом за принца Филипа млада сликарка Даница Маринковић постала је најмлађа принцеза у династији Карађорђевић.

Антрфиле
ЛОНДОН И СРБИЈА
– Наш живот ће се наставити у Лондону, засада, упркос нашој великој жељи да се вратимо у Србију и живимо у Београду. Надамо се да ће нам се та жеља убрзо остварити! – каже принцеза Даница Карађорђевић.