ЗАХВАЛНИЦА 45. ПРЕДСЕДНИКА САД ДОНАЛДА ТРАМПА – A LETTER OF APPRETIATION BY 45th PRESIDENT OF THE USA, DONALD TRUMP | СУБНОР

ЗА ДИПЛОМАТСКИ ДНЕВНИК „КАД СЕ ВИЈОРИЛА СРПСКА ЗАСТАВА НА БЕЛОЈ КУЋИ“ АМБАСАДОРУ др ЉИЉАНИ НИКШИЋ, А ПОТОМЦИМА ВЕЛИКОГ РАТА НА ЧУВАЊЕ – FOR THE DIPLOMATIC DIARY “WHEN THE SERBIAN FLAG FLEW OVER WHITE HOUSE” TO THE AUTHOR, AMBASSADOR DR LJILJANA NIKŠIČ, AND WAS HANDED OVER TO DESCENDANTS OF THE WWI AS A MEMENTO FOR KEEPSУдружење добровољаца, потомака и поштовалаца (1912-1918) добило је част да од данас за наредне генерације, у својој архиви која је основана 1903. године. Међу њих уврсти и још један, од 15. октобра 2020. посебно значајан, председник САД Доналд Трамп у виду Председничке захвалнице за дипломатски дневник „Када се вијорила српска застава на Белој Кући, упутио амбасадору др Љиљани Никшић, потврђујући тиме и да се Дневник  налази на трајном чувању у Председничкој библиотеци у Белој Кући.

———————————————————————

ПРЕВОД ЗАХВАЛНИЦЕ
БЕЛА КУЋА
Вашингтон
15. октобар 2020

Њена екселенција
Љиљана Никшић
Амбасадор Републике Србије
Београд

Поштована Амбасадор Никшић,
Хвала Вам на књизи Када се вијорила српска застава на Белој Кући. Ми се и данас сећамо доприноса великог Михаила Пупина Сједињеним Државама и славимо наше заједничке вредности слободе и независности.

Унапред се радујемо наставку сарадње и учвршћивању добрих односа између наше две велике нације и осигуравању трајне безбедности, мира и напретка на Балкану.

Срдачно, (својеручно у потпису)

Доналд Трамп

———————————————————————

Вршилац дужности председника Удружења потомака, Лазар Косановић, потомак Николе Тесле, обавестио је потомке војводе Степе Степановића, Милунке Савић, Михаила Пупина, о приспећу овог важног, уникатног документа без преседана у историји српско-америчких дипломатских веза, које су старе око 200 година и рачунају се још од доласка Ђорђа Шагића 1814. године на тло Америке. Потом су следили Тесла, Пупин и многи други, а данас има око 600.000 Американаца српског порекла.

Потомци су дали српску заставу и значку, Наталијин цвет – српску Рамонду, уз молбу да уз одговор на овај несвакидашњи пријатељски гест америчког председника Трампа проследи и сертификат о Триптиху који је намењен као поклон поводом стогодишњице савезничких и пријатељских веза српског и америчког народа.

Куртоазни одговор амбасадор др Никшић на нарочити гест

45. Председника САД Доналда Трампа

Уз куртоазни одговор на нарочити Председнички гест, амбасадор др Никшић је, на молбу Удружења ветерана и потомака, послала и њихов дар, заставу Србије, као и Наталијину рамонду уз Сертификат Триптиха који су иницирали потомци др Давида Албале, Николе Тесле и Михајла Пупина

Амбасадор др Љиљана Никшић, носилац Сретењског одликовања –Златне медаље за заслуге, Витез реда змаја српске дипломатије, носи око врата штит са грбом Немањића

——————————————————————-

ТЕКСТ КУРТОАЗНОГ ОДГОВОРА

У одговору на изузетну Председничку Захвалницу амбасадор др Љиљана Никшић је написала следеће:

Поштовани  Председниче Трамп,

Дозволите ми да се захвалим на Вашем нарочитом гесту, Председничкој поруци којом сте лично изразили захвалност и потврдили да је мој дипломатски дневник „Кад се вијорила српска застава на Белој кући“ нашао своје место у Председничкој библиотеци.

Ваша порука је одличје части,  доказ одлучности за јачање више од   200 година пријатељства наших народа, након кризе 90-тих,  а у интересу мира и економског просперитета.

Заједничким сећањем на 28. јул 1918. године у размењеним порукама за национални дан Републике Србије и Сједињених Америчких Држава, Ви и Председник Александар Вучић вратили сте српско-америчко пријатељство на Председничку агенду означивши Нову Еру односа на добробит Срба и Американаца.

Са захвалношћу,
Амбасадор
др Љиљана Никшић

—————————————————————–

Tриптих: „Кад се вијорила српска застава на Белој Кући“ 55 кг тежине, 2×1 м, 24 карата позлата у трешњином дрвету старом 100 година са дуборезом флоралних украса Манастира Студеница, светска баштина УНЕСКО, ктитор Стефан Немања оснивач српске државности

Триптих је радило седам занатлија, калиграфа, сликара и дуборезаца читаве две године. Потомци се надају да ће и Триптих „Када се вијорила српска застава на Белој Кући“, једнога дана наћи своје место у Галерији Беле Куће, неким важним поводом обележавања српско – америчког савезништва у Великом рату, можда већ неког 28. јула у знак сећања на тај величанствени чин. Иницијатори Триптиха били су потомци др Давида Албале, Пупина и Тесле и Удружења потомака, Војводе Степе, Милунке Савић и многих других, уз подршку Срба из Америке, међу којима је и чувена пијанисткиња и композитор Марина Арсенијевић, Американка српског порекла и академски сликар Марина Гавански Зисис, аутор портрета Вилсона, Пупина и Албале.

Уведено обележавање Дана Заставе – 28. јула сваке године

У циљу очувања културе сећања на „Дан кад се вијорила српска застава на Белој кући“, Удружење добровољаца и потомака (1912 – 1918) заједно са Савезом бораца и ветерана покренуло је иницијативу да се сваке године овај значајан дан 28. јул 1914/1918, дан отпора десет пута већем непријатељу 1914., односно Дан када се вијорила српска застава, као прва страна застава у историји Беле Куће, од укупно две које су се икада вијориле, обележава у Србији сваке године као Дан заставе.

Зато је и Захвалница председника Трампа нарочито признање и више од обичне захвалнице, коју је председник САД упутио једном професионалном српском дипломати, несвакидашње за последњих 200 година. Разменом председничких порука председника Трампа и председника Вучића, у којој су се присетили и поменули 28. јула када се вијорила српска застава на Белој Кући, српско-америчко пријатељство враћено је на Председничку агенду.

Аутор текста: Милан Мирковић, члан Удружења добровољаца (1912. – 1918.)

Превод: Лена Оташевић