Архимандрит Петар (Драгојловић): “ ЈА ЈЕСАМ! “ – Чудо

Рече Господ Јудејима: «Заиста, заиста вам кажем: пре него Авраам настаде, Ја јесам». (Јн. 8. 58).

Наш Свемудри Господ Исус Христос није рекао Јудејима, а преко њих и свим људима у свим временима, «Ја сам био пре Авраама», јер те речи би имале и нешто својствено за створења, а Он није створен. Господ Исус је рекао нешто суштински сасвим друго – «пре него Авраам настаде, Ја јесам» тј. посведочио је да је Он Творац и Онај који вечно постоји. «Ја јесам» – то јест – Ја као Бог вечно постојим у вечном сада, јер нисам Онај који је био па прошао, нити сам окован временом – јер речи «Ја јесам» означавају вечност постојања, независно од било каквог времена. Нисам дакле Онај који је био па га нема, или Онај који сам ту пред вама па ћу престати да постојим, или неко ко не постоји па ће тек доћи. Не, кажем вам «Ја јесам» тј. – Ја вечно постојим. Ја сам Једини Сушти, Једини Вечнопостојећи.

Посведочио је Господ Исус своје божанство и своје вечно постојање и својим безбројним чудима, која приличе само Богу. Посведочио је да Он није створење него Творац и да по својој божанској природи Он постоји и у време Авраама и пре Авраама и после Аврааама тј. и тада док је говорио Јудејима, и данас, и пре постанка света. Да ће постојати у векове векова и да је у исто време Он као Бог изнад сваког времена и ван сваког оквира створеног света. Управо те речи «Ја јесам» у Светом Писму Старога Завета Бог Отац је користио само за себе. Сада их у Новом Завету отворено користи и Његов Јединородни Син, Господ Исус Христос, и стога нема никакве сумње да је Богочовек Исус овде отворено говорио о себи као о Вечноме Богу, равноме и савечноме Оцу по својој божанској природи. Дакле Исус није рекао «Ја сам био» пре него Авраам настаде, већ «Ја јесам» пре него што Авраам настаде. Израз «јесам» својствен је само Богу, јер такав израз означава непрекинуто и свагдашње постојање. Тако је и Отац у Старом Завету за себе рекао: «Ја сам Онај који јесте» (Књига изласка 3,14). Јер Мојсије рече Богу: Ево, кад отидем к синовима Израиљевим, па им кажем: Бог отаца ваших посла ме ка вама, ако ме питају: Како му је име? Шта ћу им казати? А Господ рече Мојсију: Ја сам Онај који јесте. И рече: Тако ћеш казати синовима Израиљевим: Који јесте, Он ме посла к вама. (Књига Изласка 3, 13-14).

О Аврааму као трулежном и пролазном прилично би дакле било да се каже «био» јер оно што је добило постојање то се и разрешава и руши. А реч «јесам» указује на слободу од сваке пролазности и трулежности тј. на божанску вечност. Зато су Јевреји после тих речи Господа Исуса и узели камење да га убију, јер су разумели да Он о себи отворено говори као Богу, па су, не вероваши у Његово Божанство, кренули да га каменују због хуле. Али, да не би многи нехришћани злобно питали: «А где је Исус за себе и речима посведочио да је Он Бог», Господ Исус јасно каже «пре него Авраам настаде, Ја јесам». (Јн. 8. 58). Тако свим неверницима у свим временима Богочовек Исус Христос поручује: О безумни и спорога срца за веровање, зар вам треба других доказа и одговора, мада сам вам дао и безброј других одговора преко мојих безбројних чуда и свемудрих речи? Син Бога Живога, Бог и Господ, Исус Христос, јасно је дакле и речима и делима потврдио да Он као Бог постоји вечно, и у времену и уз то време изнад сваког времена. Показао је то целим својим домостројем спасења. Зато нико разуман и истинољубив не може рећи – Исус није говорио о себи да је Он Бог. Где ће човек наћи већег сведочанства од овог које је Он сам за себе посведочио рекавши – „Заиста, заиста вам кажем: пре него Авраам настаде, Ја јесам“

Јасно је стога сваком пробуђеном срцу и прогледалом уму: Богочовек Исус Христос је Вечни и Савршени Бог, Савечан и Јединосуштан Оцу и Духу, Творац неба и земље, Спаситељ света. Зато и Он има пуно право да каже и громко је посведочиo – Ја јесам!

Архимандрит Петар (Драгојловић)