Ђаци и професори српских школа из дијаспоре и отаџбине посетили Народну скупштину и престоницу Србије

На Спасовдан, славу града Београда, престоницу Србије су посетила деца из Српске допунске школе из Швајцарске са њиховом професорком Јеленом Митровић. Њима су се придружили и ђаци Основне школе „Иво Андрић“ Прањани, издвојена одељења из Срезојеваца и Брезне. Сви они, заједно са ученицима српске допунске школе из Негославаца (општина Вуковар), Гимназије и Богословије из Сремских карловаца, школе „Милева Марић“ из Титела, Хемијско-прехрамбене школе из Београда, Земунске гиманзије и београдске Гимназије „Патријарх Павле“ учествују у пројекту „Обележавање стогодишњице Првог светског рата“. Овај пројекат је почео 2014. године, а завршава се управо ове године културно-образовном посетом деце из поменутих школа српским светињама у Солуну. Као део ових активности, деца ће узети и учешће на фестивалу вишејезичности у Солуну.
У оквиру целокупног догађаја, а по жељи ђака и професора, договорена је и посета здању Народне скупштине Републике Србије. Ову посету, као прави домаћин, уприличио је проф. др Миладин Шеварлић, народни посланик и председник Управног одбора Друштва српских домаћина. Проф. Шеварлић, заједно са особљем Народне скупштине Републике Србије, приредио је деци незабораван догађај, при чему ваља нагласити да су ова деца први пут у здању Скупштине своје отаџбине.
Овој посети придружио се и г. Зоран Јовановић из Солотурна у Швајцарској, дугогодишњи политички и културни посленик на националној њиви. Г. Јовановић годинама учествује у раду српских удружења и помаже разне друштвено-културне активности нашег народа у Швајцарској. И овога пута г. Јовановић је несебично узео учешће како би подржао и помогао пројекат „Облежавање стогодишњице Првог свестког рата“.


На изузетно топлу добродошлицу деца су одговорила песмом „Тамо далеко“, као и дивном химном српско-грчког пријатељства „Mi Mou Thimonis Mata Mou“ или у преводу на српски „Не љути се на мене, око моје“. Посебну драж целом догађају дало је казивање стихова најмлађег српског домаћина и песника Ђорђа Вујанића из Срезојеваца, из његове прве збирке песама „На раменима предака“. На молбу начелнице скупштинске бибилотеке гђе Радмиле Стојановић Ђорђе је своју књигу поклонио библиотеци, те се она сада налази међу шездесет хиљада наслова које поседује ова библиотека.
На конференција за медије, проф. Шеварлић се захвалио професорки Јелени Митровић, која годинама несебично улаже огормне напоре како би деца Српске допунске школе у Швајцарској научила више о своме пореклу, језику, као и о својим славним прецима. Овом приликом је проф. Шеварлић, у име Друштва српских домаћина, професорки Митровић, у знак захвалности на њеном труду, уручио изузетно вредну књигу „Српкиње − Хероине великог рата“, чији је суиздавач Друштво српских домаћина.
Значајан печат целом догађају дао је и г. Миодраг Линта, народни посланик и председник Одбора за дијаспору Народне скупштине Републике Србије, који је поздравио делегацију ђака и професора. Овом приликом размењена су искуства и контакти и договорена је будућа, још плодоноснија сарадња српских институција и организација из отаџбине и из дијаспоре и региона.
На крају дана у организацији председника УО ДСД професора Миладина Шеварлића и Туристичке организације града Београда за госте је приређено и прелепо туристичко разгледање престонице Србије.


У вечерњим часовима деца, професори и родитељи су наставили своју мисију ка Грчкој и граду Солуну, уз молбу да одају почаст палим јунацима и прецима нашег рода, као и да пренесу поздраве братском грчком народу.

Конференцију за новинаре народног посланика проф. др Миладина М. Шеварлића са ђацима Српске допунске школе из Швајцарске и ђацима из Србије можете погледати на сајту Народне скупштине: