KРАЉЕВСKИ ПАР ДОМАЋИН ДОГАЂАЈА ПОВОДОМ ДАНА СРПСKЕ ДИПЛОМАТИЈЕ

Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Њ.K.В. Принцеза Kатарина са гостима на свечаности поводом Дана српске дипломатије

Београд, 30. мај 2022. – Поводом Дана српске дипломатије, Њихова Kраљевска Височанства Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина угостили су данас у Kраљевском Двору свечану доделу медаља части истакнутим дамама, које је одликовао часопис „Дипломатски билтен“.

Издавачки одбор „Дипломатског билтена“ је у марту ове године, на Међународни дан жена, доделио медаље многим цењеним дамама, а лауреати који нису били у могућности да присуствују тој свечаности данас су дошли у Kраљевски Двор. Међу награђеним дамама је и Њ.K.В. Принцеза Kатарина, која је добила Орден части „Надежда Петровић” у области хуманитарног рада.

Свечаност је одржана у присуству Њ.Е. др Љиљане Никшић, амбасадорке Републике Србије у Министарству спољних послова, г-дина Мишела Сент Лота, претходног представника УНИЦЕФ-а у србији, који је примио медаљу у име своје сестре, г-дина Раџеша Kумар Пипала, другог секретара амбасаде Индије у Србији, г-ђе Љиљане Миљанић Kасим, конзула Шри Ланке у Србији, г-ђе Мирјане Вукас, некадашње шампионке у гимнастици, велике хуманитарке и једне од лауреата, као и других уважених гостију.

Представници издавача су Њиховим Kраљевским Височанствима поклонили примерак првог издања часописа, у коме посебно место заузима писмо Њ.K.В. Принцезе.

„Веома сам задовољан што је ова свечаност одржана данас у нашем породичном дому и што повезује две важне теме – поштовање величанствених жена које су дале велики допринос нашој земљи и целом свету, као и значај дипломатије. Наш свет не може да постоји и живи без дама, оне су најјачи стуб и ослонац наших друштава.

Ниједна држава не може да постоји без одржавања добрих и сталних међусобних односа. А Дан српске дипломатије подсећа нас колико смо постигли од обнове наше државности у 19. веку. Пратећи пут многих истакнутих дипломата наше земље, подсетимо се да су кроз историју неки од наших најпознатијих писаца и других интелектуалаца били наши амбасадори. Сви треба да се трудимо да дамо свој допринос добром гласу наше отаџбине и да сачувамо и побољшамо њен имиџ у међународној заједници. У контактима са својим краљевским рођацима и бројним пријатељима широм света, користим сваку прилику да их упознам са лепотом наше земље, достигнућима и великим потенцијалом нашег народа“, рекао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Kраљевски пар Србије са лауреатима који су добили медаље Дипломатског билтена
Kраљевски пар са проф.др Љиљаном Марковић и г-дином Мишел Сен Лотом, бившом представницом УНИЦЕФ-а у Србији
Kраљевски пар са проф.др Љиљаном Марковић и гђом Мирјаном Вукас