KРАЉЕВСKИ ПАР НА ПРОСЛАВИ ДАНА СРПСKО-СЛОВЕНАЧKОГ ПРИЈАТЕЉСТВА

Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина на Дану српско-словеначког пријатељства у Љубљани

Београд, 11. јун 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина јуче, 10. јуна 2022. године, су у Љубљани подржали акцију прикупљања средстава за дечије болнице у Љубљани, Београду и Бања Луци и присуствовали свечаности поводом Дана српско-словеначког пријатељства.

Догађају су присуствовали и Њ.Е. амбасадор БиХ у Словенији, др Милорад Живковић, који је прочитао писмо Њ.Е. г-ђе Жељке Цвијановић, председнице Републике Српске, г. Александар Гаталица, први саветник амбасаде Србије у Словенији, као и г. Милорад Пуповац, политички представник српске мањине у Хрватској, који су се са Његовим Kраљевским Височанством обратили присутнима, као и преставници Српске православне цркве и многобројни други уважени гости.

„Изградња мостова међу народима – то је важна дужност нашег друштва. И зато је овај Дан толико важан, јер слави пријатељске односе народа Словеније и Србије. Само заједништвом, узајамним разумевањем и сарадњом можемо постићи циљ високе вредности стварања бољег света за све људе.

Има много добрих примера које увек треба да имамо на уму и да нас мотивишу. Одличан пример су везе између два велика композитора, Мокрањца и Јенка, које су истакнуте на изложби коју овде можемо да погледамо. То треба да нам буде узор, како да гледамо напред, ка будућности. А та будућност може и биће светла и сигурна само ако радимо заједно, чувамо и негујемо добре односе и доприносимо нашем региону и целом свету повезивањем и заједничким радом“, истакао је Њ.K.В. Престолонаследник Александар у свом говору. Он је такође захвалио организаторима што не заборављају потребе дечијих болница у Словенији, Србији и Републици Српској.

Обележавање Дана пријатељства ове године су по други пут организовали Српско културно друштво и Српска библиотека „Михајло Пупин“ из Љубљане, а у оквиру прославе је организована изложба „Заоставштина Стевана Мокрањца“, у сарадњи са Музејом града Београда, од 1. до 10. јуна. Директорка Музеја, г-ђа Јелена Медаковић јуче је затворила изложбу у оквиру званичног програма. Централни мотив и персонификација пријатељских односа два народа је изузетан лични и професионални однос двојице композитора, Стевана Мокрањца и Даворина Јенка, словеначког аутора и композитора државне химне Србије.

Дан српско-словеначког пријатељства први пут је обележен 12. јуна 2021. године под покровитељством Љубљане, Марибора, Kрања, Kопра, Новог места, Нове Горице и Велења.

Фотографије – Марко Делбелло Оцепек

Говор Њ.K.В. Престолонаследника Александра на Дану српско-словеначког пријатељства у Љубљани
Њ.Е. амбасадора Босне и Херцеговине у Словенији, др. Милорад Живковић
Њ.K.В Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина на Дану српско-словеначког пријатељства у Љубљани
Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са градоначелником Љубљане, г. Зораном Јанковићем
Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са свештенством у храму Светог Ћирила и Методија
Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина са господином Милорадом Пуповцем
Г. Александар Гаталица, први саветник у Амбасади Србије у Словенији
Дан српско-словеначког пријатељства у Љубљани