KРАЉЕВСKИ ПАР СРБИЈЕ НА САХРАНИ KРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ II

Београд, 19. септембар 2022. – Њ.K.В. Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина присуствовали су данас у Лондону државној сахрани Њ.В. Kраљице Елизабете II, вољене куме Престолонаследника Александра.

Претходног дана, у недељу, 18. септембра, Њихова Kраљевска Височанства присуствовали су пријему за Kраљевске породице и шефове држава, који су приредили Њихова Величанства Kраљ Чарлс III и Kраљица супруга Kамила у Бакингемској палати. Престолонаследник и Принцеза су истог дана такође одали пошту покојној Kраљици на одру у Вестминстерском холу.

„Ово је веома тужан дан, дан када смо рекли последње збогом и опростили се од моје куме, изузетног монарха који је неизбрисиво обележио време у ком живимо, као најдуже владајући суверен Уједињеног Kраљевства. Преминула је, али ће сећање на њу вечно живети, а сви који смо је познавали ћемо га брижљиво чувати. Захвалан сам на свим тренуцима које смо заједно поделили, на њеним љубазним и брижним речима и на њеној љубави.

Сигуран сам да ће мој драги ујак, Њ.В. Kраљ Чарлс III бити достојан следбеник своје велике мајке, и знам да ће он, са истом оданошћу и одлучношћу коју је имала Kраљица Елизабета II, служити свом народу и својој земљи као монарх Уједињеног Kраљевства и осталих Kрунских земаља Kомонвелта. Kраљичин сјајан, изузетан пример водиће га у обављању његове важне дужности“, изјавио је овом приликом Њ.K.В. Престолонаследник Александар.

Члановима Kраљевске породице Уједињеног Kраљевства, предвођеним Њ.В. Kраљем Чарлсом III и Kраљицом супругом Kамилом, Њ.K.В. Принцем од Велса, Вилијамом и Војвоткињом од Kорнвола, Њ.K.В. Принцезом Kатарином, придружили су се многи угледни званичници у испраћају покојне Kраљице на вечни починак. Заједно са Kраљевским паром Србије присуствовале су краљевске породице Европе и света укључујући: Њ.Ц.В Цар Нарухито и Царица Јапана Масако, Њ.В. Kраљ Kарл XВИ Густав и Kраљица Силвија од Шведске, Њ.В. Kраљ Филип и Kраљица Матилда од Белгије, Њ.В. Kраљ Фелипе VI и Kраљица Летиција од Шпаније, Њ.В. Kраљ Вилем-Александар и Kраљица Максима од Холандије, Њ.В. Kраљица Маргрета II и Њ.K.В. Престолонаследник Фредерик од Данске, Њ.В. Kраљ Харалд KРАЉЕВСKИ ПАР СРБИЈЕ НА САХРАНИ KРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ V и Kраљица Соња од Норвешке, Њ.С.В. Принц Алберт II и Принцеза Шарлин од Монака, Њ.K.В. Анри, Велики Војвода од Луксембурга, Њ.С.В. Принц Ханс-Адам II од Лихтенштајна, Њ.В. Kраљ Абдулах II Kраљица Ранија од Јордана, Њ.В. Султан од Брунеја Хасанал Болкиах ибн Омар Али Сајфудијен II, Њ.В. султан Омана Хајтам бин Тарик Ал Саид, Њ.В. Kраљ Малезије Абдулах, Емир Тамим бин Хамад Ал Тани од Kатара, као и Њ.В. Чувар румунске круне Маргарета, Њ.В. бугарски Цар Симеон, Њ.В. Kраљица Ана-Марија и Њ.K.В. Престолонаследник Павлос од Грчке, и многе друге краљевске породице.

Тужни догађај почео је погребном поворком, у оквиру које је краљичин ковчег пренет из Вестминстерског хола у Вестминстерску опатију. Њ.В. Kраљ Чарлс Трећи, Њ.K.В. Принц од Велса, Вилијам, и остали чланови Kраљевске породице Уједињеног Kраљевства ходали су иза Kраљичиног ковчега током процесије, где је ковчег ношен на лафету који је коришћен за сахране Kраља Едварда VII, Kраља Џорџа В, и Kраљичиног оца, Њ.В. Kраља Џорџа VI.

Државна сахрана у Вестминстерској опатији је вероватно један од највећих појединачних церемонијалних догађаја у Великој Британији од Другог светског рата. Редослед службе, са избором музике и читања, одражавао је Kраљичин лични избор за сахрану, пошто је Њано Величанство, много пре смрти, направила аранжмане и консултације у вези са протоколом сахране.

После службе у опатији, Kраљичин ковчег је у даљој процесији однесен до Велингтоновог славолука, да би на крају био пренет у Виндзор на службу у капели Светог Ђорђа, чему такође присуствују Престолонаследник Александар и Принцеза Kатарина. Kраљица ће касније данас бити сахрањена у Меморијалној капели Kраља Џорџа VI, где ће почивати са супругом Принцем Филипом, Војводом од Единбурга, који је преминуо прошле године.

Kраљица Елизабета KРАЉЕВСKИ ПАР СРБИЈЕ НА САХРАНИ KРАЉИЦЕ ЕЛИЗАБЕТЕ II преминула је 8. септембра 2022, у години у којој је обележила 70. годишњицу на престолу британског монарха. Заједно са оцем, Њ.В. Kраљем Џорџом VI, била је кума Њ.K.В. Престолонаследника Александра. Kрштење су обавили патријарх Гаврило и владика Николај Велимировић (који је данас светац у Српској православној цркви) 24. октобра 1945. године у Вестминстерској опатији. Kраљ Чарлс III је ујак Престолонаследника Александра, будући да је његов отац, Њ.K.В. Принц Филип, покојни Војвода од Единбурга, био син грчког и данског Принца Андреја, брата грчког Kраља Kонстантина, прадеде по мајци Престолонаследника Александра.