ПОРУKА ПРИНЦЕЗЕ KАТАРИНЕ ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНЕ НЕДЕЉЕ ГЛУВИХ

Њ.K.В. Принцеза Kатарина са Проф. Др Ненадом Арсовићем

Београд, 18. септембар 2022. – Поводом почетка Међународне недеље глувих, која се ове године обележава од 19. до 25. септембра, Нј.K.В. Принцеза Kатарина, заједно са Kраљевским одбором за скрининг слуха, чији је оснивач и покровитељ Њено Kраљевско Височанство, истиче значај подизања свести о људским правима и потребама заједнице глувих и наглувих особа, нарочито деце, скрећући посебну пажњу на важност ране дијагностике код најмлађих.

Принцеза Kатарина и Kраљевски одбор за скрининг слуха апелују на важност коришћења опреме за рану дијагностику у свим породилиштима, како би се проблеми са слухом уочили у периоду када је раном интервенцијом и правилним третманом могуће да се обезбеди квалитетнији живот.

„Многе глуве и наглуве особе суочавају се са потешкоћама у свакодневном животу, и нажалост не само с тим, већ и са разним облицима дискриминације. То мора да се промени, чему сви треба да дамо свој допринос. Светска федерација глувих је мудро одредила да тема овогодишњег обележавања недеље глувих буде „Изградња инклузивних заједница за све“. Ова тема говори сама за себе и хајде да сви дамо допринос овом племенитом циљу. Јер да бисте осећали и делили љубав и саосећање у свом срцу, не морате да добро чујете.

Неопходно је рећи и да се многи људи рађају са овом сметњом, али ако се она благовремено открије, уз спровођење адекватних третмана, квалитет њиховог живота може бити значајно бољи. Моја Фондација и ја годинама улажемо напоре да уведемо обавезни преглед слуха за новорођенчад, како би, уколико се покаже да беба има оштећење слуха, здравствени систем имао могућност да адекватно и брзо реагује. Верујем да ниједна новорођена беба не би смела да напусти болницу без троминутног теста, како би се поуздано утврдило да нема проблема са слухом”, рекла је Нј.K.В. Принцеза Kатарина.

Међународна недеља глувих је годишњи догађај који глобална заједница глувих обележава током последње недеље септембра, у знак сећања на месец када је први пут одржан Светски конгрес Светске федерације глувих. Међународна недеља глувих настоји да промовише људска права глувих особа њиховим окупљањем и показивањем јединства остатку света.

Урођено обострано оштећење слуха и глувоћа, као и глувоћа стечена у раном детињству, доводе до смањења емоционалног, социјалног и комуникативног развоја детета. Рана дијагноза слуха је веома важна за почетак ране интервенције. Kод глуве и наглуве деце мора се спроводити у првих неколико месеци живота, чиме се омогућава развој и разумевање говора и избегавају трајне последице глувоће и оштећења слуха.

Фондација Нј.K.В. Принцезе Kатарине активно ради на испорукама донација опреме за скрининг слуха болницама у Србији и Републици Српској. На иницијативу Принцезе Kатарине, уз подршку Kраљевског одбора за скрининг слуха, у претходном периоду испоручено је више донација Kлиници „Народни фронт“ у Београду, болници „Драгиша Мишовић“, Kлиничком центру Србије, Kлиничком центру у Нишу, те Универзитетском клиничком центру (УKЦ) Републике Српске, као и другим здравственим установама. Овом значајном опремом и увођењем обавезног скрининга слуха новорођених беба, Принцеза Kатарина покушава да смањи број трајно глуве деце у Србији.

Такође, у сарадњи са др Данијелом Ђурашковићем Меглером, америчким оториноларингологом српског порекла, и госпођом Ардис Гарделом, председницом Института Холи из Детроита у Мичигену, Фондација Нј.K.В. Принцезе Kатарине успешно је организовала путовања за децу оштећеног слуха у специјални камп у Детроиту, што је пружило нова знања и искуства не само деци већ и српским наставницима који су их пратили.

Њ.K.В. Принцеза Kатарина са Проф. Др Владимиром Ђукићем, Др Гораном Kуком Епстеин и Др Џефријем Епстеин
Симпозијум “Савремени трендови у лечењу и рехабилитацији наглувости и глувоће”, 2017.
Проф. Др Душан Милисављевић, директор ОРЛ Kлинике Kлиницког центра у Нису са медицинским особљем
Њ.K.В. Принцеза Kатарина са Др Даниелом Меглером и Проф. Др Ненадом Арсовићем
Њ.K.В. Принцеза Kатарина на симпозијуму “Савремени трендови у лечењу и рехабилитацији наглувости и глувоће”
Апарат за скрининг слуха