Laureati BUSINESS SUMMIT-a 2017

Svake godine u okviru Business International Summit-a, koji u Vrnjačkoj Banji organizuje Etno centar Gegula, dodeljuje se Grand Prix zaslužnim pojedincima, kompanijama i organizacijama.

Ova nagrada dodeljuje se na osnovu niza standardizovanih krterijuma koji podrazumevaju inovativnost, visok stepen tržišne prepoznatljivosti i pozicioniranja autentičnog proizvoda. Sveobuhvatan, iscrpan i analitičan metod izbora laureata, od nominacije do konačne odluke uz angažvanost velikog broja kompanija i institucija, štampanih i elektornskih medija, udruženja i pojedinaca, podstiče stvaranje novih partnerstava i uspostavljanje bolje poslovne i investicione klime, kao i bržeg ekonomskog povezivanja i prosperiteta. Ove godine žiri u sastavu, Tanja Jakšić, C.R.E.A.M. Evrope PPP Aliance, Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Republike Srbije, Bruno Bojić, predsednik Vanjskotrgovinske komore BiH, akademik dr Vihrem Bouzov, rektor Univerziteta „Sv. Kiril i Metodij„ Veliko Trnovo (Bugarska), Olivera Jovičević Miljković, novinar i publicista Balkan media TIM (Srbija), akademik dr Mladen Bodiroža, Internacionalni univerzitet, Travnik (BiH), akademik prof. dr Slobodan Nešković, Centar za strateška istražovanja nacionalne ebzbedosti , Beograd, Milija Miletić, Privredna komora Srbije, akademik dr Mitar Lutovac (CG), Marija Jovičić, predsednik UO Etno centra Gegula iz Kraljeva doneli su odluku da Grand prix Business Smmit-a 2017 za ličnost godine u turizmu u regionu dodeli Biljani Planić – ATOS, Kragujevac, uz obrazloženje da je u turizam ušla zbog znanja jezika i nemanja posla, a zaljubila se na prvi pogled. U turizmu je već 15 godina i postala je najbolja.
Za najbolju visokoobrazovnu instituciju u Jugoistočnoj Evropi, AKADEMIJI „DOSITEJ“ iz Beograda, koju čine: Srednja škola „Dositej“, „Beogradska umetnička škola za dizajn i nove mdeije“, Evropska poslovna škola“, Srednja medicinska škola, Visoka škola akademskih studija „Dositej“. Ova Akademija razvoja i reformiše nastavne planove i studijske programe prateći duh vremena, ima kvalitetan nastavni kadar, a među brojnim prednostima izdvajaju se potpuna posvećenost učenicima i dostupnost profesora, psihologa i pedagoga, a u njihovoj delatnosti je i organizacija pripreme za sticanje međunarodno priznatih sertifikata.
Za ličnost godine u lokalnoj samoupravi u regionu, izdvojio se lik i delo Gerasima Atanaskovića, predsednika Skupštine opštine Trstenik, zbog svega učinjenog, kao iplaniranih aktivnosti za razvoj opštine na čijem se čelu nalazi.
Za najbolju opštinu u Jugoistočnoj Evropi, među mnogim lokalnim samoupravama Opština Bogatić je prepoznata vredna ovog priznanja.
Za ličnost godine u privredi Jugoistočne Evrope, nagrada je dodeljena gospodinu Mikiju Ćurčiću, vlasniku specijalizovanog auto servisa Mecedes iz Beograda, koji je 40 godina u poslu, a njegov rad je ocenjen kao inovativan, transparentan, kreativan i u službi razvoja kompanije i privrede regiona.
Ttitulu najboljeg mladog menadžera Jugoistočne Evrope poneo je Aleksandar Petrašinović, direktor ACIKO Komerc iz Kraljeva, borac sa vizijom, znanjem i rezultatima koji su zasnovani na savremenim demokratskim principima. On je sa samo 30 godina uspeo da stekne internacionalno iskustvo što ga je svrstalo u poslovnu elitu u regionu.
Za evropski grad budućnosti ovom nagradom predloženo je Trebinje u Republici Srpskoj. Žiri je gradonačelniku ovoga grada, gospodinu Luki Petroviću, uručio Special Grand Prix – Business Summit 2017.
Special Grand Prix – Business Summit 2017 za „VIII vekova svedočanstva“ dodeljen je Gradu Kraljevu, simbolu vladara dinastije Nemanjića, koji danas krase državni grb Srbije (dvoglavi orao, ocila, ljiljani). Godina jubileja – 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog, dana kada se Raška zvanično upisala na mapi srednjovekovnih država.
Grand Prix za ličnost godine u izdavačkoj delatnosti dodeljen je Mireli Krajinović, generalnoj direktorki The Globe. Grand Prix – Business Summit 2017 dodeljene su na svečanoj ceremoniji održanoj u okviru VI BIST-a, u petak 23. juna 2017. godine.