Милош и Марија

Милош и Марија Димић су млади брачни пар из села Бела Вода
код Крушевца. Венчали су се на празник Светог Василија Острошког, 12. маја 2019. године, а 18. јула ове године постали су срећни родитељи девојчице Магдалене.

Како сте се вас двоје упознали и када сте одлучили да ћете се венчати?

Милош: Када сам угледао Марију у лето 2017. године у оближњем манастиру, истог тренутка сам знао да је она моја сродна душа и да ће бити моја супруга. Никада нисам осетио тако нешто и веровао сам да је то Божији дар који сам од срца прихватио. Скупио сам храброст да јој приђем како бисмо се упознали и од јесени те године смо заједно. Заволели смо се најискреније и на празник Свете Петке 2018. године запросио сам је поред Покровске Цркве у Крушевцу, где смо се и венчали на празник Светог Василија Острошког 2019. године. Верујемо да је све то била Божија воља и знам да је Марија моја сродна душа.

Марија: Те предивне и тако значајне ствари су се десиле за кратко време и ништа од тога нисам планирала, ни очекивала. Хвала Богу што ме је спојио са Милошем, верујемо да нас је Мајка Божија заштитила од странпутица и подарила нам благословену радост коју може да пружи породица. Просидба и венчање су неописиви догађаји које ћемо увек памтити са неописивом радошћу и благодарношћу Богу.

Да ли је данас традиционална православна породица раритет у савременом свету? Каква су ваша схватања?

Милош: Све је лакше кад су и муж и жена верујуће особе које воле Цркву Христову и схватају брак као Свету Тајну коју је Господ благословио као заједницу у којој су муж и жена једно. Мислим да Марија и ја имамо ту срећу да се разумемо и допуњујемо уздајући се у Божију помоћ, прихватили смо Божији благослов као дар и трудимо се да се изграђујемо као личности у породици и као верници у Цркви, а и као родитељи, хвала Богу што нам је даровао ћеркицу.

Марија: Најбитније је поштовање између супружника, треба се трудити и борити да се сачува мир који се лако преноси на све укућане. Живимо у већој породичној заједници, још увек се навикавам на свој нови дом, највише ми значи Милошева подршка и волим да се договарамо о свему.
У данашњем друштву је тешко да традиционална породица пронађе место зато што у свету владају егоизам и емотивна хладноћа, а тога није било, нити ће икада бити у породици у којој је муж глава жени и сви се труде да одрже љубав и слогу.

Како је рођење детета утицало на ваш живот? Какав је осећај бити родитељ и гледати дете како расте?

Милош: Моја највећа жеља је била да имам ћеркицу, пре него што сам упознао Марију, када сам у цркви виђао родитеље који доводе своју децу да се причешћују, јако сам желео да ме Бог удостоји те радости, да са супругом и децом долазим у храм Божији. Такву радост сам осетио на Магдаленином крштењу и у тренутку када сам је гледао када се први пут причестила. Она нам је благословени дар од Бога, донела нам је бескрајну радост и привилегија је бринути о њој и гледати је како расте.

Марија: Магдалена је на првом месту у нашем животу. У тренутку када сам је родила, осетила сам невероватну милину када сам је угледала као нешто најлепше што сам видела у животу. Свакодневно нам увећава љубав и заиста од срца желим свакој жени овакву срећу.

Шта бисте поручили младима који желе да ступе у брак?

Нека се искрено моле Богу и Мајци Божијој да им се отвори пут ка тој највећој срећи. Живот у браку је подвиг у којем се усавршавају два несавршена бића, а љубав даје највећу снагу. Деца су круна те љубави
и нешто највеће што Бог може да подари нама људима.