Обнова најдрагоценијих фресака из доба Немањића у Студеници

У Богородичиној цркви у Студеници у току су припреме за до сад најобимније радове на обнови зидног сликарства у  подкуполном простору.

За ту прилику је ових дана монтирана импозантна скела у читавом наосу са пространом платформом која је постављена до саме куполе и обухвата све иначе неприступачне делове зидова на којима су временом оштећене фреске. Тиме је омогућен комфоран и безбедан рад стручњака конзерватора- рестауратора, али и потпуно неометана употреба простора цркве за богослужење и посете туриста .

Планирано је да буду завршени конзерваторско-рестаураторски радови на најстаријим и најдрагоценијим фрескама које се налазе у највишим зонама објекта као што је Ктиторски натпис Светог Саве, Нерукотврени убрус и Јеванђелисти. Осим тога паралелно ће тећи радови у нижим зонама, на тешко оштећеним фрескама старозаветних пророка око прозора на северном зиду где се налази и једиствени оригинални витраж из доба Немањића.

Скеле ће такође бити монтиране испред најзначајнијих композиција као што је славно Студеничко Распеће, Богородица Студеничка, Свети Сава Освећени и Свети Јован Крститељ где је у плану да буду изведени интервентни почетни радови и припреме за свеобухватне радове који ће бити настављени наредних сезона.

Средства за радове је издвојила Влада Републике Србије а она ће наменски бити реализована преко Министарства културе и информисања Републике Србије уз константан стручни надзор Републичког завода за заштиту споменика културе. Извођач радова је фирма КОТО из Београда, а пројектовање и монтажу скеле извела је фирма ТОПЕРС.

Аутор пројекта конзерваторско-рестаураторских радова и стручни надзор :

мр Стојанка Самарџић, конзерватор-рестауратор сликарства, стручни саветник у Републичком заводу за заштиту споменика културе